Jump to content

A WD My Book Duo 20TB tárolókapacitást tesz le az asztalunkra

2017. 08. 25. 13:52

Ha az adattárolás kerül szóba, akkor a Western Digital neve se lehet már messze. Most sincs ez másként, amikor is egy 20TB adattárolásra képes rendszert mutathatunk be.

A Western Digital leleplezte egyik legújabb csúcstermékét, a 20TB kapacitású My Book Duo tárolórendszert. 20TB esetén azért már sejthetjük, hogy nem egy zsebre vágható kis apró kütyüről van szó, de képességeihez mérten egy egészen kompakt, otthon és az irodában is jól mutató külsővel megáldott eszközről beszélhetünk. A 20TB-os My Book Duo fizikai paramétereit tekintve egy 10x16x18 centiméteres „fektedoboz”, amiben két 3,5 hüvelykes, egyenként 10TB kapacitású merevlemez csücsül. Ez a két egység gyárilag úgy lett kialakítva, hogy a rendszer egyetlen egy nagy meghajtóként kezelje őket, de arra is van lehetőség, hogy a két merevlemezt külön-külön kezeljük. Akiknek fontos a biztonság, azok külön értékelni fogják azt a beállítási lehetőséget, amikor csak az egyik 10TB-os meghajtó elérhető, míg a másikat arra használja a rendszer, hogy az elsőről készítsen tükörmásolatot, ezzel garantálva, hogy mindig legyen tartalékunk. A nagy kapacitás mellé ráadásként még hihetetlen adatolvasási sebességre képes a My Book Duo. 20TB-os módban 360 MB/s szekvenciális adatolvasási sebességre képes ez a gigászi külső adattároló.

A My Book duo USB kábellel köthet hozzá a számítógépünkhez, amihez egy USB 3.1 Type-C port áll a rendelkezésre. A tartozékok között egy Type-C és egy Type-A végű kábel is helyet kapott, így a régebbi portokkal rendelkező gépeknél sem lesz probléma a rendszer csatlakoztatása. A My Book Duo ezen felül még két további klasszikus USB 3.0 Type-A csatalakozót is fel tud mutatni, amikkel tölthetjük az okostelefonunk, vagy további perifériákat csatlakoztathatunk.

Hogy mibe kerül egy ilyen cucc? Az alap 4TB-os modell 280 dollár, míg a 20TB-os csúcsmodell 800 dollárral fog minket levenni. Összehasonlításként megnézhetjük a Samsung szintén nemrég bemutatott hordozható T5 SSD-jét, ami ugyancsak 800 dollárba kerül, de csak 2TB tárhelyet ad, igaz sokkal jobb, 540 MB/s adatátvitel mellett. Érdemes meggondolni, hogy mi is számunkra a fontosabb, ha ilyen külső adathordozókban gondolkozunk.

(Forrás: wdc.com Kép forrása: wdc.com)