Jump to content

Sen.se Mother – Egy univerzális megfigyelő rendszer

2017. 09. 15. 18:00

A Sen.se Mother egy hihetetlenül intelligens kis eszköz, amivel gyakorlatilag bármilyen tárgy felokosítható és ellenőrizhető.  Tulajdonképpen olyan ez, mintha több tucat okoskütyü helyet egyetlen egy elegáns megoldást alkalmaznánk.

A Mother tehát alapvetően azt ígéri, hogy ha szeretnénk, akkor átfogó képet kaphatunk az otthonunkban zajló tevékenységekről, de hogyan is valósítható ez meg? A rendszer része egy központi egység (Mother) és négy darab szabadon elhelyezhető érzékelő (Motion Cookies). Ezek a kis érzékelők a Sen.se többi termékéhez hasonlóan képesek szinte bármilyen felületen megtapadni, hogy aztán annak érzékeljék és analizálják a mozgását, mérjék a környezetük hőmérsékletet, vagy megmondják, hogy egy adott tárgy vagy személy egy meghatározott helyen tartózkodik-e. Féltethetünk például egy ilyen szenzort a hűtő ajtajára és beállíthatjuk, hogy értesítést kapjunk arról, ha valaki éjszaka meg akarja dézsmálni a másnapra készített karácsonyi süteményeket. Alkalmazhatjuk az ajtóra is, hogy ha mi hátul a kertben tevékenykedünk, messze ahol a csengőt se hallani, akkor se maradjunk le vendégeink vagy családtagjaink érkezéséről. Ugyanezen az elven alkalmazhatjuk biztonsági rendszerként is az ajtókra vagy az ablakokra helyezve, amiknek mozgása esetén riasztást kapunk. Futáshoz is magunkkal vihetünk egy ilyen szenzort, hogy számolja a lépéseinket vagy felragaszthatunk egyet a kerékpárunk ülése alá, hogy aztán az alkalmazáson keresztül visszanézzük merre és mennyit is tekertünk. A felhasználási lehetőségeknek tényleg csak a kreativitásunk szab határt, na meg az alkalmazások, de emiatt nem kell aggódnunk. Az iOS és Android rendszerekkel egyaránt kompatibilis appok letisztult és egyszerű formában jeleníti meg az adatokat, ráadásul a központi egységnek hála folyamatosan nyomon tudjuk követni az összes szenzor helyzetét és a legkülönfélébb feladatokat adni számukra. Mérhetjük például így a különböző helységek közötti hőmérséklet különbségeket, vagy figyelemmel követhetjük családtagjaink tevékenységét. A Mother mindezen felül kompatibilis a Nest intelligens termosztátjaival is, így a mért hőmérsékleti adatokat felhasználhatjuk a lakás fűtésének szabályozásához. Mindezen feladatokhoz pedig külön-külön alkalmazást kapunk. Akad olyan ami a gyógyszereink bevételére figyelmeztet, de olyan is, ami az alváshoz vagy a fogmosási szokások figyelemmel követeséhez nyújt segítséget. Ha belegondolunk, hogy ezekhez a dolgokhoz egyébként hány különféle kütyüt kéne megvenni és még akkor se lenne olyan szabadságunk a felhasználási lehetőségek terén, mint ezzel az egy eszközzel, akkor tényleg azt mondhatjuk, hogy a Sen.se Mother felér több tucat egyéb okoskütyü erejével és tudásával. Ez az eszköz lehetne a tanulópéldája annak, hogy hogyan is kéne működni napjaink IoT eszközeinek.

Ha felkeltette az érdeklődésünket a Sen.se legújabb kütyüje, akkor az eszközzel kapcsolatos további információkért látogassunk el bátran az oldalukra, ahol a többi hasonlóan érdekes és sokoldalúan felhasználható termékükbe is belebotolhatunk.

(Forrás: thegadgetflow.com Kép forrása: thegadgetflow.com)