Jump to content

Lockitron Bolt - A kulcstalan ajtózár

2017. 09. 18. 18:00

Ajtónkat nyitni/zárni talán még sosem volt olyan egyszerű, mint napjainkban, az intelligens zárrendszerek korában, amikor a Föld másik végén járva is totális kontrollal rendelkezhetünk otthonunk bejárata felett. Mi sem lehetne jobb példa erre, mint a Lockitron Bolt, amivel végleg búcsút inthetünk öreg kulcscsomóinknak.

A Lockitron Bolt egy stílusos, mutatós variáció napjaink kulcsmentes okoszárjaira. Wi-Fi kapcsolaton keresztül bárhonnan és bármikor hozzáférhetünk és vezérelhetjük a zárszerkezetét az iOS és Android kompatibilis verzióban is létező telefonos alkalmazáson keresztül. A Bolt tökéletes arra, hogy távollétünkben is hozzáférést tudjunk adni a barátoknak, családtagoknak az otthonunkhoz, de Airbnb lakáskiadáshoz is tökéletes. Tökéletes mert nincs szükség kulcsra és kiadhatunk olyan vendégkulcsokat, amikkel csak az általun előre meghatározott időpontban és ideig férhetnek hozzá a tulajdonunkhoz. Lévén nincs kulcs így a másolás költségét is megspóroljuk. Az alkalmazáson keresztül bármikor könnyedén hozzáadhatok vagy elvehetők a hozzáférések.

Ami hátránya lehet ennek a zárnak, hogy elemről működik. 4 darab AA elem szolgáltatja számára a szükséges energiaforrást, amivel 6 hónapon át húzza. A távoli hozzáféréshez Wi-Fi kapcsolatra is szüksége lesz, ezt megint csak fontos észben tartani. Az elem miatt igazából annyira nem kell aggódnunk, mert egyrészt az a 6 hónap elég jó, másrészt lemerülésük közeledtével elektronikus üzenetben figyelmeztet minket a rendszer, hogy lassan ideje lesz elemet cserélni. Ami gond lehet, az a Wi-Fi kapcsolat. Ha valamiért nem áll fenn, akkor fújhatjuk a távoli hozzáférést. Erre érdemes gondolni, ha gyakran van felén áramszünet. Egyébiránt a Lockitron Bolt Bluetooth kapcsolaton keresztül is hozzáférhető, így a lakásba való bejutásunkat egy esetleges áramszünet sem fogja korlátozni. A Lockitron Bolt alapból csak 99 dollár a hivatalos honlapról előrendelve, ehhez jön hozzá a Bridge, ha a Bluetooth mellett fontos számunkra a Wi-Fi hozzáférés. Ha pedig mégis szeretnénk egy számlapos és kulcsos kiegészítést, akkor 50 dollár pluszért azt is rendelhetünk hozzá.

(Forrás: lockitron.com Kép forrása: lockitron.com)