Jump to content

Otto, a digitális okoszár, ami sosem hagy cserben

2017. 09. 23. 12:33

Már követni is nehéz, hogy hány különféle okoszárral árasztották el a gyártók a piacot és mind azt állítja, hogy az ő terméke a legjobb és mást ne is vegyünk, ha jól akarunk még valaha is aludni az otthonunkban. Mutatnák egy zárat, ami mellett ezt tényleg megtehetjük és még tud is valamit kínálni, amit a többiek nem.

Az okoszárakat kínálók elsődleges értékesítési érve, hogy ezek a zárka egyszerűbbek és kényelmesebbek, valamit hogy megszabadítanak minket a kulcsoktól, amik egyébként is  legnagyobb biztonsági kockázatot jelentik a hagyományos zárszerkezeteknél. Való igaz, tiszta macera, kulcsot másoltatni mindenkinek, akinek hozzáférést szeretnénk adni az otthonunkhoz, arról ne is beszéljünk, milyen, amikor vissza kell kérni vagy lehet inkább az egész zárat cserélni, mert az a biztos. Ehhez képest az intelligens záraknál virtuális kulcsokat osztogathatunk és a belépéshez elég ha ott az okostelefon a zsebünkben és már nyílik is előttünk az ajtó. Amiről nem szól a fáma vagy csak ritkán, komoly pluszpénzekért kínálnak megoldás rá a gyártók, hogy mi van akkor, ha nincs nálunk a telefonunk vagy lemerült. Az Otto azért különleges, és azzal próbál kitűnni az okoszárak tengeréből, hogy tervezői alapjáraton is gondoltak ennek a problémának a kezelésére.

A rozsdamentes acélhenger formába öntött szerkezet nem foglal el különösen nagyobb helyet, mint egy hagyományos zárszerkezet és alapvető működésé megegyezik a mai okoszárakéval. Belül a szokásos elfordítós megoldás, kívülről azónban egy digitális számlap kapott helyet, amin az okostelefonos hozzáférés hiányában manuálisan is beüthetünk egy biztosági kódot, amivel aztán bejuthatunk a lakásba. Ez életmentő lehet, ha a telefonunk ellopják, elhagyjuk, elromlik, lemerül vagy csak egyszerűen nincs kéznél. Az eszköz Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatra is képes. Előbbin keresztül automatikusan érkeznek rá a frissítések. A hozzá tartozó alkalmazás iOS és Android kompatibilis kiadásban is elérhető, maga a zár pedig ezüst, fekete és arany színben kapható.

Két komoly érvünk lehet az Otto intelligens zárrendszere ellen. Az egyik az, hogy elemmel működik. Erre azt a bevett megoldást alkalmazták a fejlesztők, hogy az elem lemerülése előtt értesítéseket kapunk a telefonunkra, így tudni fogjuk ha cserélni kell. Ettől még a csere plusz pénz és macera. A legtöbb okoszárnál ugyanez a helyzet, így mondjuk ezt el is lehet akár nézni az Ottonak. A másik gondunk az árával lesz. Ez is nyilván pénztárca kérdése, meg hát sok embernek minden drága, amit nem ingyen adnak és akkor is legalább kettesével, de az Otto a maga 699 dolláros árával egyáltalán nem az olcsóbb zárak közé tartozik.  Amiért mégis megérheti az Ottot választani, az egyértelműen a digitális számlap és a strapabíró, kompakt felépítés. Kapatunk 2-300 dollár közötti okoszárakat is, de azok nem tömör acélból lesznek és ha számlapot szeretnénk hozzájuk, akkor az újabb 50-100 dollár lesz, ami ráadásul egy külön panelen plusz helyet fog elfoglalni. Ennek fényében már nem is olyan érthetetlen, hogy mi kerül az Otto okoszáron közel 700 dollárba.

(Forrás: meetotto.com Kép forrása: meetotto.com)