Jump to content

Amazon Cloud Cam – Az első igazi Alexa biztonsági kamera

2017. 10. 25. 20:46

Mióta ez az egész okoshangszóró/virtuális asszisztens bolondsággal először találkoztunk, azóta várjuk, hogy kapjunk egy hangvezérelhető biztonsági kamerát, és most végre valahára úgy néz ki, hogy az Amazon összehozta.

Már elérhető előrendelésre 120 dolláros árért az Amazon Cloud Cam beltéri biztonsági kamera. Ha ezt a hírt nem kitörő boldogsággal, hanem sokkal inkább egy vállrándítással jutalmazzuk az valahol teljesen érthető, hiszen Dunát lehetne rekeszteni a piacon kapható különféle kamerás intelligensnek bélyegzett biztonsági kütyükkel. Mégis bátran merjük állítani, hogy erre a kamerára érdemes lesz figyelni, már csak azért is, mert ő is figyelni fog ránk.

Az Amazon Cloud Cam tud minden olyat, amit egy mai okosotthon piacon versenyképes kamerától elvárnánk. Akad hozzá okostelefonunkra telepíthető alkalmazás, amire élő képet közvetít, lát a sötétben, 1080p felbontás, beépített mikrofon és hangszóró a kétirányú kommunikációhoz, mozgásérzékelő, telefonos értesítés, stb., stb., ami minket érdekel, hogy mit tud, amit a többiek nem?

Hangvezérlés. Egyértelműen a hangvezérlés, azaz Alexa lesz az, amivel több lesz a Cloud Cam, a piacon található többi kameránál. Habár a hangvezérlés az okoshangszórókkal hirtelen nagyon népszerű termékvonás lett az okoskütyük irányítására, mégis a kamerákat valahogy elkerülte ez az egész. Az Amazon Cloud Cam viszont már teljes egészében hangvezérelhető, még okostelefonra sincs szükségünk. Ez a funkció egyébként néhány más gyártó biztonsági kamerájánál is elérhető, mint például a Ring, a Nest vagy a Netgear.

Mindennek tetejébe, ha már Cloud Cam, akkor a felhasználók  különféle előfizetői csomagok közül is választhatnak.  Hurrá, lehet még egy kicsit fizetni, na de pontosan miért is? Azért, hogy a kamera által éjjel és nappal rögzített felvételt szépen eltárolja nekünk a rendszer a felhőben. Ez havi szinten 7-10-20 dollár plusz költséget jelent attól függően, hogy a Basic, az Extended vagy a Pro csomagot választottuk, de ha kifizetjük előre az egész évet, akkor valamivel kedvezőbb havidíjat kapunk. A csomagok nem csak árban, de támogatott kamerák számában és a rögzített anyag tárolásának maximális idejében is eltérnek. A kamera ugyan teljes arcfelismersére nem képes, de azt megtudja állapítani, ha valakit lencsevégre kap („person detection”) és erről értesítést is tud küldeni az előfizetőknek, utána pedig már csak vissza kell keresni a félőből a felvételt és már meg is van a bizonyítékunk az egyszeri betörőnk ellen. Hát nem megéri?

(Forrás: Amazon Kép forrása: Amazon)