Jump to content

Több mint tégla, Yntelligens építkezés

2018. 09. 20. 08:00

A világ első márkanévvel ellátott építőanyaga - Ytong - ötvözte a fa kiváló hőszigetelő képességét és a könnyű megmunkálhatóságát, a mészkő magas nyomószilárdságát, tartósságát, valamint a rendkívül jó tűzálló képességét. (X)

1929-ben kezdte Karl August Carlen vállalkozó Dr. Axel Erikson építész szabadalma alapján a pórusbeton gyártását Yxhult nevű svéd városkában. Az Ytong klasszikus falazóelemnek számít és ma már a pórusbeton szinonima kifejezéseként szerepel. Az Ytong a közel 90 év alatt az építőanyag-piac egyik legsikeresebb márkájává nőtte ki magát - sőt 2009-ben elnyerte az évszázad márkája díjat is - mely ma már nemcsak falazóelem, hanem komplett, magas minőségű építési rendszer is.

Az Ytong építési rendszerrel intelligens szerkezeti megoldást kínálunk. Az Ytong termékek használatával egyrétegű energia hatékony, környezetbarát korszerű falazatok építhetők, ezáltal a kiegészítő hőszigetelések idő és költség vonzata megtakarítható. Az Ytong Lambda 37,5 cm termék használatával a követelményekhez képest is magasabb hőszigetelő képességű falakat (U=0,22 W/m2K) építhetünk úgy, hogy eközben nem generálunk - az esetleg rosszul megválasztott kiegészítő hőszigetelés miatt - páratechnikai problémákat sem. Az Ytong Lambda 50 cm széles elemeivel már (U=0,16 W/m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetők egyetlen munkafolyamattal. Így az innovatív termék alkalmazása hosszútávon fenntartható és értékálló befektetést biztosít.

És miért Yntelligens?

1.) 3D hőszigetelés

A falazat hőszigetelő képességének akkor is fontos szerepe van, ha a falszerkezet kiegészítő hőszigeteléssel készül. Az Ytong elemek a „tér minden irányában” azonos mértékben hőszigetelnek, így a hőhidak, a páralecsapodás és a penészedés ellen egyaránt védelmet nyújt. Az intelligens falszerkezet biztosítja az normál falvastagság mellett a lehető legkisebb hőveszteséget, ami egyaránt megfelel a szigorú energetikai előírásoknak.

 

2.) Intelligens páraszabályozás

Az optimális lakóklíma mindenkinek mást és mást jelent. Abban azonban egyetértünk, hogy ezeknek fontos eleme az egészséges légkör, ami magába foglalja a megfelelő páraviszonyokat és a környezetazonos alapanyagokat is. Az Ytong anyagszerkezete természetes páraszabályzóként működik, ásványi alapanyagai (mész+homok+víz) miatt, egészséges lakóteret biztosít. A lakókomfortunk szempontjából az év egészében, így a nyári időszakban egyaránt fontos, hogy a belső terek kellően védettek legyenek a nyári túlmelegedés ellen. Az Ytong hőtároló képessége ellenáll a nappali hő sokk hatásának, valamint éjszaka kellő mértékben visszahűti magát, így a belső tér hőmérséklete mindig közel azonos marad.  

 

3.) Nagy teherbírás

A pórusos jó hőszigetelő képességű anyag és a nyomószilárdság látszatra ellentmondásos fogalmak, de az Ytong alapvetően teherhordó falszerkezet. Ez az optimális nyomószilárdság akár 2 szintes családi ház kivitelezésére is biztonságos megoldás. Az elemek nyomószilárdsága nemcsak teherhordó szerkezet építésére felel meg, de lakáson belüli nagyobb súlyú tárgyak rögzítésére is maximálisan alkalmas az erre a célra gyártott műanyag dübelek segítségével (bojler, konyhai felső szekrény stb.)

 

4.) Környezettudatos gondolkodás

A Xella Magyarország Kft. számára az ökológia fogalma egyet jelent a felelősséggel. Földünk természetes alkotóelemei - homok, mész - felhasználásával egy új környezetet, infrastruktúrát valósítunk meg. Természetesen törekszünk arra, hogy minél kíméletesebben és hatékonyabban használjuk fel természeti forrásainkat, átgondolva, figyelembe véve a törvényi‑ és normatív szabványokat. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan innovatív terméket fejlesztettünk ki, mely élenjáró szerepet tölt be a hőszigetelési piacon, - egyedi anyagszerkezete miatt – optimális megoldást nyújtva az energiatudatosan gondolkodó vásárlóknak. Mára alapvető feltétel, hogy környezettudatosan cselekedjünk, és ez vonatkozik az új társas házak, okos családi házak építésére is. A természetes alapanyagok, az alacsony előállítási energia‑szükséglet, a kikerülő melléktermék nélküli gyártás és felhasználás mind a természeti környezet terhelésének csökkentését jelenti.

 

Bővebb információ: https://www.ytong.hu/termekek-maganszemelyek/ytong

(Forrás: Szerkesztőség)