Jump to content

Koronavírus: robot védi egy hazai idősotthon lakóit

2020. 06. 29. 09:16

Önjáró robottal fogják fertőtleníteni a telki idősotthon helyiségeit. A dán fejlesztésű gépből még csak kettő van Magyarországon.

Az ápolási otthonok Európa-szerte a járvány gócpontjának számítanak, ezért a szokásosnál is fontosabb az ott élők védelme.

A dán robot által használt UVC fény bármilyen eddig beazonosított mikroorganizmust, az összes ismert baktériumot és vírust – köztük a COVID-19 kórokozóját, a SARS-CoV-2 vírust is – másodpercek alatt képes inaktiválni. Ez a módszer a vegyszerekkel ellentétben annál hatékonyabb, minél kisebb a célpontja, így kiválóan használható vírusok ellen.

„A technológiát már nagyjából 100 éve ismerik, de mivel a bevetése közben emberek nem tartózkodhatnak a közelben, egészen a közelmúltig csak statikusan tudták használni” – mondta az Euronews-nak Papp Renáta, az eszközt forgalmazó Európai Tudásközpont Kft. egészségipari innovációs igazgatója.

A robottechnológia komoly áttörést hozott ezen a területen is. A 2014-ben debütált gép már arra is alkalmas, hogy egy több napos kalibrációs időszak után a teljes idősotthonokat rendszeresen fertőtlenítse – az étkezőtől kezdve a folyosókon át a lakószobákig. A mozgás és a fényvisszaverődés pedig garantálja, hogy gyakorlatilag mindenhová elér a hatása.

Az UV-csövekkel felszerelt robot irodákban vagy szupermarketekben is használható, az első régiós, illetve egyben első hazai gépet a Semmelweis Egyetem rendelte meg. Az Orvosi Képalkotó Klinikán május végén állt munkába a speciális készülék.

A technológia környezetbarát és könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Használata során emberi jelenlétre nincs szükség, ezért a fertőzés szempontjából legveszélyesebb, úgynevezett vörös zónába is beküldhető - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)