Jump to content

Stressz-szintet mér és EKG-t is készít a Fitbit Sense

2020. 08. 27. 10:00

A viselhető technológiában utazó cég egyszerre két új okosórát és egy fitneszkarkötőt dob piacra.

A Fitbit talán eddigi legsokoldalúbb eszköze a 329 dollárért előrendelhető Sense okosóra, amelyet a 229 dolláros, a Versa 2 utódját jelentő Versa 3-mal együtt mutattak be. A két kiegészítő szeptember végétől lesz elérhető az Egyesült Államokban.

A két nagyon hasonló viselhető eszköz közül a Sense néhány fejlettebb egészségügyi funkcióval is rendelkezik. A beépített – bár egyelőre az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) jóváhagyására váró – EKG révén képes a részletes pulzusmérésre és jelzi az embóliához vezető pitvari fibrillációt.

Bár ebben a tekintetben a Sense hasonlít az Apple és a Samsung újabb okosóráihoz, de a Fitbit-fejlesztés különlegességének szánják, hogy képes monitorozni viselőjénél a stressz-szintet is. Ha a felhasználó az eszköz fölé helyezi tenyerét, az megméri a pulzusát, az elektrodermális aktivitást (EDA) érzékelő szenzorokon keresztül pedig bőrének hőmérsékletét. Az applikáció pontozással és a korábbi adatok összehasonlításával mutatja az általa mért stressz-szintet.

Mindkét új okosórára jellemző a beépített GPS, az OLED-érintőképernyő, a legalább hatnapos akkuidő és az új, vezeték nélküli mágneses töltés. A viselhető kiegészítők támogatják az érintésmentes Fitbit Pay-t és 50 méterig vízállóak. Megvásárlásukkal a tulajdonos féléves Fitbit Prémium szolgáltatáshoz is hozzájut. Ha például az óra viselőjének az androidos telefonja a közelben van, akkor akár az órával is reagálhat a szöveges üzenetekre, a beépített mikrofonokat és hangszórót használva pedig megválaszolhatja a bejövő hívásokat.

A kedvezőbb árú Versa 3 néhány szempontból teljesíti túl elődjét. Egyszerűbben lecsatolható például a szíja, és az eddig megszokott Alexa-támogatáshoz 2020 év végétől a Google Assistant is csatlakozik majd. Az előző generációs Versa esetében a hangasszisztens nem volt könnyen használható, most viszont előkerült a segítséget jelenti beépített hangszóró.

A harmadik bejelentett újdonság a 99 dolláros Inspire 2 fitneszkarkötő. Az előző típushoz képest kifinomultabb dizájnt kapott, az oldalsó gomb helyett érintőfelületről irányítható. Akkuideje kétszeresére, 10 napra nőtt, megvásárlásához pedig jár az egyéves Fitbit Prémium előfizetés is. A második generációs, vízálló kütyü követi viselőjének aktivitását és alvását, valamint monitorozza pulzusát és közvetíti a telefonjára érkező üzeneteket is - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)