Jump to content

Az okospostaládába a csomagot is be lehet dobni

2020. 12. 06. 09:24

A PostPal fejlesztést a világon elsőként Szingapúrban próbálják ki. A SingPost elképzelése szerint a csomagautomatákhoz hasonlító intelligens postaládák a jövőben felválthatják a hagyományos levélszekrényeket.

A szingapúri Clementi Avenue 6-os szám alatti 202-es épület lakói hamarosan mobiltelefonon értesülhetnek leveleik érkezéséről. A posta az épület lábánál lévő központi automata rekeszeiből lesz felvehető. Ezek kinyitásához kulcs helyett a SingPost alkalmazás által generált QR-kódot kell majd használni. A kapcsolódó alkalmazás pedig nemcsak a kézbesítésről értesíti a felhasználót, hanem a postázás alatt álló tételekről is informál, továbbá a meghatalmazások is ezen keresztül adhatók le.

A cég tájékoztatása szerint az új megoldással egyrészt kisebb az esélye az esetleges „félrekézbesítésnek”, másrészt így a postások is kevésbé lesznek leterhelve. A PostPal ugyanis rendelkezik egy automatikus rendezési funkcióval, ami azt jelenti, hogy a kézbesítőknek egyszerűen csak be kell tölteniük a gépbe a leveleket, anélkül, hogy szétválogatnák azokat.

A próbaverzióban résztvevőknek címzett leveleket egy adatmátrix kóddal látják el. A QR-kódhoz hasonló azonosítót a PostPal szkenneli be rendszerezés és értesítés céljából. Jelen állás szerint a 202-es épület lakói december 18-án kezdik meg a különleges levélszekrény használatát, a 205-ös épületben élők pedig várhatóan a következő hetekben csatlakoznak hozzájuk. Mindkét épületben nagyjából 100 lakás található.

A PostPal egyébként az intelligens postaláda újabb változata, amelyet a SingPost a PBA Group nevű, szingapúri központú robotikai és automatizálási céggel együttműködve fejlesztett ki. Az automatában található tárolórekeszek a küldeménytípusoknak megfelelően személyre szabhatók. Ha például valakinek sok csomagja érkezik, akkor nagyobb méretű egységet kap.

Habár a kapcsolódó költségekről nem nyilatkozott, hangsúlyozták, hogy mivel a hagyományos postaládák nem alkalmasak csomagok tárolására, így nem képesek az e-kereskedelem növekvő igényeinek kielégítésére. Főleg, hogy a futárszolgálatok helyett gyakran postai úton küldenek kisebb küldeményeket.

Vincent Phang, a vállalat szingapúri vezetője és a postai szolgáltatásokét felelős vezérigazgatója elmondta: az új rendszer kiemelt biztonságot nyújt, mivel a gép postai lerakatához csak a kézbesítők férhetnek hozzá. Továbbá minden levélszekrényt zártláncú biztonsági (CCTV) kamerával látnak el. A SingPost pedig képes lesz nyomon követni az egyes tárolók kihasználtságát. Ugyan nem valószínű, hogy a rendszer elérné a maximálás kapacitását, ennek ellenére rendelkeznek tartalékerőforrással.

Az okostelefonnal nem rendelkező felhasználók egyszeri, SMS-ben küldött jelszót használhatnak küldeményeik átvételére. Ezzel együtt a fejlesztőcég felkészült rá, hogy lesznek olyanok, akik még bizonytalanok az új megoldással kapcsolatban. A helyszínen a SingPost munkatársai nyújtanak majd segítséget. A pilot időszak során összegyűjtött adatokat és visszajelzéseket a rendszer finomhangolására használják fel - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)