Jump to content

Házhoz szállító robotokkal erősít az Uber

2021. 01. 27. 15:00

Bejelentette az Uber Technologies, hogy befejeződött a csomagszállító robotokat gyártó Postmates tavaly nyáron hivatalossá vált felvásárlása.

A két cég jelenleg az amerikai működés integrációján dolgozik, ami rögtön 185 Postmates-alkalmazott elbocsátásával indult, számolt be róla a New York Times.

A tranzakció révén az Uber saját globális közlekedési és szállítási platformját a kisebbik startup USA-beli tevékenységével erősíti meg, hogy így nagyobb mértékben vehessen részt az élelmiszerek és háztartási cikkek házhoz szállításában.

Az Uber Eats és a Postmates applikációi továbbra is elkülönülten futnak majd, mögöttük azonban egy hatékonyabb, kombinált kereskedelmi és szállítási háttér áll, ígérik az ügylet résztvevői.

Az utazásmegosztóként indult cég júliusban 2,65 milliárd dollárt fizetett ki a Postmates-ért azután, hogy nem tudta megvásárolni a rivális élelmiszer-házhozszállító Grubhub-ot.

A felvásárlás lezárultával a társalapító-vezérigazgató Bastian Lehmann a közeli vezető munkatársainak többségével együtt elhagyja a céget.

A pandémia alatt az ételszállítás jelentősen megnövelte az autós startup forgalmát. Míg a fuvarmegosztás (ride-sharing) részlege a harmadik negyedévben az egy évvel korábbinál 50 százalékkal rosszabbul teljesített, az Uber Eats divízió ugyanebben az időszakban 135 százalékos növekedésről számolt be.

A cég 2021 végére a profitabilitás elérését tűzte ki célul, ennek érdekében eladásokkal próbálta konszolidálni pénzügyi helyzetét.

Önvezető autós üzletágát a Google hasonló területének főmérnöke által alapított Aurora Innovation vásárolta meg tavaly decemberben, míg az Uber Elevate repülőtaxi-divízió a Joby Aviation kezébe került.

Az Uber Eats komoly versenynek néz elébe. Az Edison Trends piackutató cég mérése szerint az amerikai ételkiszállítási piacot 2020 utolsó negyedében a DoorDash uralta 48 százalékos piaci részesedéssel, míg a most egyesülő két vállalkozás összesítve a szolgáltatások 35 százalékát tudhatta magáénak - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)