Jump to content

Los Angeles már a 2028-as olimpiára készül

2021. 06. 15. 15:16

A cél, hogy Los Angeles „összekapcsolt”, inkluzív legyen és hatékony működjön a 2028-as nyári olimpiai- és paralimpiai játékok előtt – emelte ki a város informatikai vezetője.

Habár most mindenki a tavalyról idénre csúsztatott tokiói olimpiát várja, de a világ másik részén már a 2028-as ötkarikás játékokra készülnek. Az olimpiai lehetőséget ad Los Angeles számára, hogy intelligenssé és magas szinten digitálissá válhasson – tette hozzá Ted Ross, aki 53 oldalas tervezetet osztott meg a helyi testület tagjaival.

A javaslatcsomag a többi között magában foglalja az odaérkezők számára mindenhol elérhető 5G kapcsolatokat, az internethez csatlakozó kiszolgáló pontokat, az innovatív fizetési megoldásokkal igénybe vehető mikrotranszport-járatokat és az elektromos járművek töltéséhez használt állomások telepítését is.

A kapcsolódó stratégiában városi ügynökségeket az alapján kategorizálják, hogy azok hogyan integrálhatók a smart city tervezetbe. Például a közegészségügyi részleg feladata is lenne a digitális szolgáltatások, az intelligens infrastruktúra és az adatelemzéshez való hozzájárulás. A jogalkotásért felelős iroda pedig a helyi kormányzat munkáját és a digitális megoldások lakossági elfogadását segítené. Természetesen a különféle egységek együttműködésére is szükség lesz, nem beszélve a koronavírus-világjárvány okozta negatív hatások leküzdésére létrehozott munkacsoportok szerepéről.

Alaposan meg kell tervezni és meg kell határozni a telepítendő szenzorok helyét és típusát is, amihez ki kell terjeszteni a száloptikás kábelrendszert, hogy valóban minden területen biztosítható legyen a megfelelő lefedettség – emelte ki a szakember.

Bár az ütemterv beruházási értéket nem tartalmaz, a város vezetői korábban úgy becsülték, hogy a 2028-as nyári játékok megrendezése körülbelül 7 milliárd dollárba kerül majd. Néhány, a mesterséges intelligenciára támaszkodó projekt – például a 311-es platform – viszont a tervek szerint aligha fejeződik be 2026 előtt. Ugyanakkor a robotikus folyamatautomatizációra és a blokklánc technológiára épülő munkákat a következő két évben prioritásként kezelik majd.

Eric Garcetti polgármester közelmúltban jelentette be a légitaxi-szolgáltatás elindításának tervét. Ebben olyan repülőgyártó startuppal működnének együtt, amely eddig még csak néhány tesztrepülést hajtott végre.

Az informatikai vezető arra is kitért, hogy az olimpiához kapcsolódó kezdeményezés célja az eltérő fejlesztések egyesítése, a töredezettség megszüntetése. A megfelelő rendszerek megvalósításához ugyanis elengedhetetlen a különféle technológiák közötti digitális integráció.

Los Angeles 2028-ban harmadik alkalommal fog ötkarikás játékokat rendezni - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)