Jump to content

Nehezen nyílik az ablak? Hol találunk szerelőt?

2021. 10. 28. 16:12

Vajon lesz-e az a pozitív hatása a sok területen aggasztó szakemberhiánynak, hogy nő az értéke annak, ami tartósabb? (X)

„Ki tud ajánlani szakembert tetőablak javítására?” Az ismerős mondatra gyakran nehezen kapunk választ. A tetőablak helyett a lakásnak szinte bármilyen más, meghibásodásra hajlamos szerkezete állhatna. A régen nem látott méretű szakemberhiánynak pozitív hozadéka lehet a „csináld magad termékek” népszerűsége, de akár az is, hogy megnőhet az értéke annak, ami jobb, tartósabb - tehát kisebb eséllyel romlik el. Logikus lenne, ám sajnos a szakemberhiány mellett az építkezések, felújítások a világpiaci alapanyagárak drasztikus emelkedése miatti drágulása éppen az ellenkező hatást váltja ki. Sokan inkább keresik az olcsó, még éppen jó megoldásokat, hiszen azok is jóval drágábbak lettek a tervezettnél. Nem új keletű mondás téglára, tetőcserépre vagy éppen ajtóra, tetőablakra: ez ugyanolyan jó, csak olcsóbb… Ami persze szinte soha nem igaz.

Egy biztos: a rosszabb minőségű például tetőablakhoz előbb kell szerelőt hívni.

De hol találunk szakembert?

Nehezen nyílik az ajtó, húz az ablak… Ha a bejárati ajtóval vagy éppen tetőablakkal gond van, szinte biztos, hogy nem a keret vagy az üveg a „hibásodik meg”, hanem a vasalattal van probléma.

Ilyen meghibásodott nyílászáróhoz Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér segítséget a Rototól. Az adat László Sándortól, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetőjétől származik, aki azonnal hozzá is tette: „Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival.”

Ha ma otthon kinyitjuk bármely nyílászárónkat, 50% az esélye annak, hogy abban a lövői Roto gyárban készült vasalatot találunk. Szám szerint nagyságrendileg 6,5–7,0 millió nyílászáró készült Roto vasalattal az elmúlt 10 évben Magyarországon. „De ha mégis Roto vasalattal szerelt nyílászáróról lenne szó, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászáró továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.”

Egészen biztosan nem kell szerelőt keresnie évtizedekig annak, aki Roto tetőablakot választ új vagy felújítandó tetőteréhez. Ez már Hargitai Zsolt, a Roto Tetőablak üzletág vezetőjének véleménye. „A minőségi tetőablakaik minden eleme a hosszú távú, megbízható működést szolgálja. Az épület energiatakarékosságához a tudatosan kialakított és a tetőszerkezethez hőhídmentesen csatlakoztatható, beépítést könnyítő tokszerkezet nagyban hozzájárul. Tehát nem csupán a gyakran túldimenzionált üvegrétegek száma jellemzi a jó ablakot. A hosszú távú, hibamentes és könnyed működésért pedig a saját gyártású vasalatok felelősek. Nyissuk ki és ellenőrizzük, milyen márkanév szerepel a vasalaton.” – teszi hozzá a szakember, mert ha javításra szorul, akkor általában a szerkezet legkisebb eleme a vasalat működése a kérdés.

Rövid távon spórolni?

Tetőablakok választása előtt állók körében, több európai országban végzett célirányos felmérés alapján a szakemberek és a vásárlók elsődleges döntési szempontjai között a könnyű szerelhetőség, a szubjektív termékminőség és az energiahatékonyság szerepelt. Ha tetőablak-választásra készülünk, akkor is jusson eszünkbe: válasszunk olyat, hogy ne kelljen később szerelőt hívni, hiszen kérdéses, hogy találunk-e. Rövid távon spórolhatunk az ablak árán vagy beépítésen, de könnyű belátni, hogy a fűtési számlán jelentkező későbbi magas összegek láttán, vagy éppen az akár megoldhatatlannak látszó javítások költségét tekintve hosszú távon már bánhatjuk, ha rosszul döntöttünk.

Felújításkor alapelvárás, amivel a Roto is számol, hogy az új tetőablak méretében illeszkedjen a régi helyére, így nem kell a tető megbontásával számolni. A Magyarországon is tapasztalható szakemberhiány és a szakképzett kivitelezők túlterheltsége miatt előnnyé vált, amit a Roto már régen kínál: a gyárilag előszerelt tetőablakok beépítése gyors és pontos – és ez is pénzben kifejezhető előnyt jelent.

További információ: rototetoablak.hu

(Forrás: Szerkesztőség)