Jump to content

Ablaktrend: Csak az üvegrétegek száma fontos? Nem!

2022. 03. 29. 21:20

A több rétegű üveg = passzívházakat megszégyenítő hőszigetelés összefüggése önmagában nem helytálló. Egy ablak több, és gyakran különböző tulajdonságokkal rendelkező komponensek összessége, így komplexen vizsgálható kérdés. Egy biztos, az üvegrétegek száma önmagában nem mérvadó. (X)

Egy ház, lakás, tetőtér megfelelő hőszigetelésének kialakítása kifejezetten összetett kérdés, nem egy-egy elem akár egyes részegységeinek minőségén múlik. Persze előnyös, ha minden építőanyagból a biztonságos irányba „túltervezünk”, de ez biztos nem lesz a bárki által finanszírozható, legolcsóbb megoldás.

Ablakválasztásakor például gyakran fő szempontként szerepel az üvegrétegek száma, ami félrevezető. Egy nyílászáró vagy tetőtéri ablak a szerkezet komplexitása okán is jóval összetettebb, mint hogy a szerkezeti anyag esetén a szakmában oly gyakran használt és egyértelmű Uw-érték fogalmát nézzük. Az építtetők egy ablak minőségének meghatározására gyakran és – tegyük hozzá – tévesen az üvegezés minőségét, pontosabban az üvegrétegek számát nézik, holott nem csak ez a döntő – de a megfelelő nyílászáró, vagy éppen tetőablak kiválasztásával és beépítésével ugyanakkor jelentősen csökkenthető a lakás hővesztesége.

 

Mit jelent az Uw-érték egy tetőablak esetében?

Az Uw-érték normál esetben az adott építőanyag egy fontos tulajdonsága, a hőátbocsátási tényezője, amely hőszigetelő képességének minőségét jelzi (minél kisebb az Uw-érték, annál jobb az adott anyag hőszigetelő képessége). Egy ablak esetén azonba ez a szám egy adott kompakt egységre, a Rotonál például a gyárban magas szintén előszerelt, biztonságos beépítést garantáló modellre vonatkozik abban a pillanatban, amikor a csomagolásból a szakember kicsomagolja. A kompakt egység pedig az üvegen túl tartalmazza az ablak összes alkotóelemét, pl. a tokszerkezetet is. Itt érdemes megjegyezni – és aki dolgozott már Roto-tetőablakkal, az könnyen meg is tudja ezt erősíteni –, hogy ami a Roto tokszerkezetre jellemző, az a nem kifejezetten szakszerű kitétel, miszerint már a dobozból kivéve látszik rajta, hogy „van benne anyag…”.

A tetőablakon szökik a meleg?

Inkább az ablak mellett. A tapasztalatok alapján ugyanis a letöbb problémát a tokszerkezetek és az üveg Uw-értéke közötti különbség mellett a beépítési hibák okozzák. Ha egy kiváló értékkel rendelkező háromrétegű üveg rossz tokszerkezetben van, vagy szakszerűtlenül illeszkedik a tetőbe, akkor ún. hőhíd keletkezik, aminek gyakran egyenes következménye a penészedés. No és persze, hogy a legjobb háromrétegű üveggel választott tetőablak mellett is szökik a meleg.

Mi lehet a megoldás?

A Roto kiemelt figyelmet fordít tetőablakai minél minőségibb kivitelezésre, amire máig jellemző az osztrák precizitás és maximalizmus. Ugyan a Roto tetőablakok tokja is magas minőségű, külön hőszigeteléssel és saját gyártású vasalataikkal szereltek, külön pozitívum, hogy ezek az ablakok a gyárban magas szinten elő is van szerelve, ami a szakszerű beépítés egyik kulcsa - minimális hibázási lehetőséget hagyva a kivitelezést végző szakembernek.

A Roto kínálatában több opció közül választhatunk az üvegezés típusát tekintve is, hiszen már a 2-rétegű csomagokból is választhatunk Standard (Q) - kívül edzett biztonsági üveggel ellátott-, vagy Comfort(R6/R8) csomagot, amely belül ragasztott biztonsági üveget is tartalmaz.

Az energiahatékonyság még tovább fokozható a cég saját gyártású redőnyeivel vagy külső hővédő rolóival, amik kialakításuknak köszönhetően illeszkedek a tetőablakokra, így biztosítva azt, hogy szakszerű beépítés mellet egyáltalán ne vesszen kárba energia. Ha még ettől is biztosabbra szeretnénk menni ablakaink biztos hőtartásával kapcsolatban, választhatjuk a 3-rétegű Standard, Comfort vagy Premium üvegezéssel készült ablakokat.

Hogy miért? További információért látogasson el a Roto weboldalára, ahol még ettől is részletesebb leírást talál egy-egy típus előnyeiről és lehetőségeiről: Áttekintés (rototetoablak.hu)

 

(Forrás: Szerkesztőség)