Jump to content

Okos megoldás a legváratlanabb helyen: családi házunk zsaluzása

2022. 04. 11. 17:17

Családi ház vagy akár társasház építésekor ma még nincs az első szempontok között, hogy az építés során környezetkímélő anyagokat, eszközöket használjunk – használjon a kivitelező. Ellenben ha az építkezésen a zsalu mellett nem fa, hanem műanyag zsaluhéj jelenik meg, akkor jó úton járnak a mesteremberek. (X)

Az építkezések folyamatában a zsaluzáshoz használt faanyag általában többször nem felhasználható, így egy-egy ház elkészültéig egy halom faanyag vész kárba. Ma, amikor a faanyag rendkívül drága és az erdőterületek növekedését beláthatatlan időhorizonton tudjuk csak elképzelni, minden olyan megoldást, ami a felesleges fahasználatot csökkenti csak üdvözölni lehet.

Hazai zöld technológiás projektek

A cél tehát, az építőipari beruházások környezetre gyakorolt káros hatásainak a csökkentése, amihez bárki, aki építkezik, ilyen egyszerűen hozzájárulhat. Erre remek példa a műanyag zsaluhéj és a tudatos beruházók már számos nagy hazai projekt kivitelezése során gondoltak is rá. Néhány ilyen különleges projekt a teljesség igénye nélkül: a budapesti Duna Pearl lakópark, a pécsi vásárcsarnok vagy a soproni Csík Ferenc uszoda, de természetesen családi ház méretekben hasonló előnyöket kínál, hiszen az örökéletű zsaluhéj, bármekkora felületre illeszkedő.

Hol a fa?

Az Európai Parlament információi szerint, EU-ban a világ összes erdőinek mindössze 5%-a, azaz 158 millió hektár erdő található, ennek kétharmada a legnagyobb erdőterülettel rendelkező hat tagállam területén. Magyarországon az erdőterületek aránya mindössze 22%, így EU-s viszonylatban az utolsók között, a 23. helyen áll, melynek fő oka, hogy a trianoni területcsatolásokkal az erdőterületek 85%- a került a határokon kívülre. Ugyan az utóbbi években célul tűzték ki az erdőterületek növelését és meg is kezdték az új erdők telepítését, azonban a friss telepítések még sokáig nem lesznek képesek pótolni a kivágottakat. A KSH adatai alapján hazánkban ebből csupán 1,6 %- a volt gazdasági célú erdőtelepítés, ami ténylegesen fakitermelésre használható. Ezért az erdők megóvása érdekében kiemelten fontos feladat, hogy minden iparágban a lehető legkevesebb fát használjuk.

Zsaluzás famentesen

Az építőanyag gyártók innovációjának középpontjában már jó ideje a környezetkímélő építőanyagok fejlesztése áll. A zsalut gyártó cég választékában pedig már több mint 20 éve létezik, és tőlünk nyugatabbra rendkívül népszerű is, a nálunk is rohamléptekkel terjedő műanyag zsaluzási technológia, mely az építkezések fafelhasználásának csökkentésében döntő szerepet játszik.

A 100%-ban famentes, számtalanszor felhasználható és újrahasznosítható zsalutáblák használata nagymértékben hozzájárul a világon már így is nagyon elhatalmasodott ipari célú fakitermelés visszaszorításához. A könnyen alakítható, formálható anyag pedig bármilyen bonyolult térbeli szerkezet, íves forma kivitelezéséhez jól alkalmazható, minimális felújítással számtalanszor újra és újra használható. Mindenkinek, aki építkezik, és akinek fontos, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után lehetősége van akár ily módon is hozzájárulni bolygónk megmentéséhez. Hatalmas beruházások és kisebb volumenű, gyors építkezések esetében egyaránt egyszerű, környezetbarát és költséghatékony megoldást jelent. A MEVA a műanyag zsaluhéj megalkotója és kizárólagos forgalmazója, a kompozit műanyag zsalutáblák piacvezető gyártó vállalata.

További információ egyedi megoldásokról:

https://www.meva.net/hu/termekek/egyedi-zsaluzatok/megoldasok

Információ famentes termékekről:

https://shop.meva.hu/hirek/2-valtson-a-legkorszerubb-famentes-zsalutechnologiakra

(Forrás: Szerkesztőség)