Jump to content

Egybenyitva a természettel

2022. 06. 23. 16:00

A ma ablaktrendjei egyre inkább a természettel való kapcsolódás, a természetközeliség megteremtése felé visznek, még nyílászárók esetében is, miközben azoknak töretlenül meg kell felelniük energiai és esztétikai elvárásoknak is. Hogyan valósítható meg mindez egy nyílászáró esetén? (X)

A természetközeliség egyre többek számára válik fontossá az élet egyre több területén. Így például épületeink kapcsán hódítanak a nyitott terek és a hatalmas üvegfelületek. Emellett továbbra sem elhanyagolható, hogy a modern otthonokban, közösségi terekben használt nyílászárók egyszerre illeszkedjenek a látványt illető elvárásokhoz, ugyanakkor az energiatakarékos üzemhez is hozzájáruljanak.

Ablakinnováció és ablakdesign

Az aktuális ablak dizájn-trendek határozottan a belső tér növelésének irányába mutatnak, ez meghatározza a cégek, így pl. a műanyag ablakprofilok gyártásában egyik piacvezető Gealan termékfejlesztési irányait. Mindennek elengedhetetlen eszköze a lehető legtöbb fény beengedése, nagy, egybefüggő üvegfelületekkel, amellyel akár a kinti és a benti tér egybeolvadását is segítjük. A Gealan egyik legújabb, kényelmet és látványt egyszerre szolgáló újítása a GEALAN-SMOOVIO® tolóajtó, amely funkcionalitásban (szigetelés, vasalat-kialakítások) és letisztultságában is tökéletesen alkalmazható egy természet-inspirálta élettérben. A SMOOVIO® rendszer egy egészen új szegmens a színen: a megbízható műszaki megoldások, mint a rejtett záródási pontok, a kitűnő szigetelés, betörés elleni védelem mellett a profilrendszer kiváló tulajdonságokkal valósítja meg a nyitott-térhez fűződő alapvető elképzeléseket. Az innovatív tolórendszerre rendkívül tiszta profilkialakítás és keskeny, szinte láthatatlanná váló tok keret jellemző. A 150 mm-es beépítési mélység és a mindössze 8 mm-es befelé irányuló nyitás kifejezetten helytakarékosnak számít, vékony, szinte észrevehetetlen megjelenéssel. Mindezt a ház arculatához maximálisan illeszthető színekkel tehetjük meg a GEALAN választékából, mely színtartó, időjárásálló bevonatot biztosít a választott kereteknek.

Út a természetbe, a jövő ablakával

A Gealan keskeny profilrendszerei – noha energiaveszteség témában nem elsőként gondolunk általában erre a hibaforrásra – maximálisan idomulnak a kapcsolódó falfelülethez, továbbá magas stabilitással tartják a beépített üvegfelületeket. Leszögezhető tehát, hogy a kellemes megjelenés mellett ahhoz, hogy a vevő hosszútávon is elégedett legyen a termékkel elengedhetetlen, hogy az műszakilag is kifogástalan legyen – energetikai szempontokat is nézve. Az üveg tehát passzoljon a kerethez, hogy otthonunkban az ablakszerkezet teljes egészében egy jól funkcionáló elem legyen.

A Gealan termékkínálata minden elemében a modern építészeti elképzelések megvalósítását szolgálja, támogatva a tágas terek hatásának elérését, keskeny tolórendszereivel a benti helyiségek és a kültér (mint pl. terasz) egybeolvasztását. Mindezt a drasztikus keretvastagság csökkentés eszközével is éri el: míg a hagyományos régebbi konstrukciók 170 mm látszó szélességűek is lehetnek, az új keretek mintegy 60 mm-rel keskenyebb kivitelezésűek (például a Gealan-LUMAXX vonala), melyek sokkal inkább megfelelnek napjaink alapigényeinek, az egyszerű használattal párosult magas fénybeengedést biztosító, szinte láthatatlanságig letisztult nyílászáró-elképzeléseknek.

Szép, de ugyanakkor gazdaságos is lehet?    

Ahogy azt korábban taglaltuk, ahhoz, hogy választásunk hosszútávon is jó döntésként legyen elkönyvelhető, nem csak a dizájn, de a műszaki követelményeknek történő megfelelés is elengedhetetlen. A Gealan profilrendszerei ezen a területen is minden fontos irányelvet kielégítenek. A hang-, illetve hőszigetelés, a kiváló légzárás, az intelligens szellőző rendszerek, vagy akár a továbbfejlesztett betörésvédelem mind olyan, a hétköznapokban láthatatlan tulajdonságok, amelyek nagy mértékben támogatják a felhasználó komfortérzetét, életviteli és energiahatékonysági szempontokra építve. Ezt az alapgondolatot tovább fűzve jelentek meg a Gealan akadálymentes, padlószínbe süllyesztett küszöbei is, melyek kompatibilisek a legtöbb Gealan-rendszerrel, 74-83 mm beépítési mélységig.   A német gyártó termékei ezen a fronton is megbízhatók: emelő-tolóajtó rendszereikkel a lehető leghelytakarékosabb módon tudnak jelen lenni otthonunkban, így, ha új nyílászáró böngészésnél találkozunk a cég logójával, máris könnyű lesz a jó döntés meghozatala.

További információk: GEALAN innovatív tolórendszerek

(Forrás: Szerkesztőség)