Jump to content

Egy passzívházba kell fűtés?

2016. 06. 29. 08:04

Igen, a hazai éghajlat mellett mindenképpen.

A fagymentesen tartáshoz valóban nem szükséges, azonban a komfortérzet biztosításához már elengedhetetlen valamilyen kiegészítő fűtés, bár ennek mértéke sokkal alacsonyabb, mint más épületeknél.

Általános szabályként elmondható, hogy a passzívház fűtési energiaigényének 1/3-át a nyílászárókon át érkező napenergia, 1/3-át a személyek és berendezések hőleadása, 1/3-át pedig valamilyen hagyományos hőtermelő biztosítja.
A Holnapház és a Kardos Labor közös épületgépészeti cikksorozatának folytatása.

Milyen hőleadókat használnak egy passzívházban?

A légkezelő berendezés elosztó csőrendszerén keresztül

a fűtési energia egy része szétosztható az épületben, de szükséges lehet kiegészítő fűtés a tartózkodási célú helyiségekben. Ezt a megoldást akkor alkalmazzák, ha tisztán villamos fűtéssel működtetik az épületet.

csatlakozó bejegyzés: Mire elég a légfűtés?

Előnye a fajlagosan alacsony bekerülési költség és a karbantartás-mentesség, hátrányát - a relatíve magas fűtési számlát - viszont évtizedekig „élvezhetjük”.
Az előző megoldás kiegészítői lehetnek még elektromos fűtőpanelek, amelyek „viszonylag” olcsóak, viszont üzemeltetésük magasan a legdrágább.

Alkalmazhatóak radiátorok

- szokatlanul kis méretek szükségesek - de nem feltétlenül kell egy passzívházban az ablakok alá építeni őket, bárhol elhelyezhetőek. Hűtési feladatot a radiátorokkal nem tudunk ellátni, erre más megoldást kell választani (árnyékolástechnika, frisslevegő előtemperálás).

Padlófűtés,

amelynek hűtési célú felhasználása sem szentségtörés egy passzívházban.

Falfűtés,

amely tökéletesen megfelel a fűtési és a hűtési feladatokra is, bár sosem fogunk merni jó érzéssel egy tiplinek lyukat fúrni a falba. Későbbi lakás átrendezésnél az eltakarás egy szekrénnyel az adott rész kiiktatását jelenti a fűtési rendszerből.

Mennyezetfűtés (födémtemperálás),

a passzívházak minimális fűtési/hűtési energiaigényét bőségesen fedezi a legkellemesebb sugárzó hőátadással. Óriási előnye, hogy a lakás átrendezésekor sem kerül takarásba, biztosan nem helyezünk rá új bútort. A monolit betonfödém építési fázisában minimális költséggel kialakítható.Mennyezetfűtés csőkígyója ferde zárófödém alsó síkján, kivitelezés közben a zsaluzatra rögzítve. Link

Milyen hőtermelők közül választhatunk?

A. Elektromos fűtőpanelek, villamos fűtőbetét a légkezelő gépben (91 600 Ft)

Az elektromos fűtőpanelek az olajradiátor mai karcsú kivitelű leszármazottai, kialakításuknál inkább a sugárzó hőleadásra törekednek, gyakran időprogramos elektronikával is rendelkeznek. A sugárzó hőleadásból származó megtakarítás vélhetően elmarad a reklámozott ígéretektől.

B. Passzívház kompakt készülék - levegős hőszivattyú (50 000 Ft)

A kompaktkészülék egy passzívházakhoz kifejlesztett berendezés, amely tartalmazza a légkezelő gépet, és egy levegős hőszivattyút fűtés és melegvíz-termelés céljára. Ezek a szerkezetek rendelkeznek még egy nagyteljesítményű villamos fűtőbetéttel is, hiszen nagy hidegben a szellőztető levegőből kinyerhető hőenergia nem elegendő a hőszivattyúnak, ilyenkor a gép a szabadtérből is „vételez” hideg levegőt. (Egyes gyártmányok nem „vételeznek” külön külső levegőt, ezeknél a villamos fűtőbetét magasabb üzemóraszámot kénytelen vállalni).

Az együttes üzem alatt az energetikai együttes hatásfok érték (COP) rendkívül alacsony. A kompaktkészüléknek is szüksége van még a szellőztető levegő előtemperálására, vagyis kell még egy levegő/talaj hőcserélő, vagy egy talajszondás kalorifer egység a korrekt működéshez.

Részletek: holnaphaz.blog.hu/Kép: FreeImages