Jump to content

Ipari fűtéstechnika...

2016. 07. 15. 10:21

...és energiatakarékos fűtés automatizálás.

Hőszivattyú, gázkazán, kondenzációs kazán fűtés korszerűsítés és szerelés

Ipari létesítmények esetén a legnagyobb energiamegtakarítást a fűtési rendszerek korszerűsítésével érhetjük el. Az intelligens épületautomatikai megoldásoknak köszönhetően napjainkra a legtöbb használt fűtéstechnikai rendszert képesek vagyunk automatizálni és ezáltal csökkenteni a kiadásainkat.

Energiatakarékos fűtés

Fűtési rendszerek szempontjából a beépített hőérzékelők elhelyezése az egyik legfontosabb alap kritérium. Érékelő szenzorok segítségével képesek vagyunk a helységek különböző pontjairól hőmérsékleteket kapni, így az okos rendszerek szabályozni tudják az egyes fűtési körök működését. Amennyiben egy adott helység csak adott pontján van hűvösebb (pl: csarnokok, raktárak, stb.) az intelligens központ segítségével lehetőségünk van csak az ahhoz legközelebb eső fűtőelemeket vezérelni. Így nem pazarlunk el fölösleges energiát a teljes rendszer felmelegítésére, csak az adott területet látjuk el többlet hővel. Az intelligens fűtési rendszerek a nap minden percébe figyelemmel kísérik a hőfokokat, így év végén garantáltan komoly megtakarítást eredményeznek a fenntartási költségek tekintetében.

Ipari létesítmények esetében az egyik legelterjedtebb fűtési rendszer napjainkban a kondenzációs kazán, ami a páralecsapódás és a füstgázok hőmérséklet különbségéből ered. A klasszikus gázkazánok esetében a kazánok égésterméke viszonylag magas hőmérsékleten távozik, azonban a modernebb kondenzációs kazánok esetében azok hőjét visszaforgatja a fűtési rendszer. A modern fűtéstechnikai megoldások között a hőszivattyúk is kiemelkedő szerephez jutnak, amikor a hőszivattyú nem csupán fűti, de hűti is az épületet. Hőszivattyús fűtés tervezés esetén akár 40-50 %-os fűtési energiamegtakarítást is elérhetünk a hagyományos gázkazánokhoz képest.

Intelligens fűtési rendszerek

A napjainkban használt épületautomatikai fűtési megoldásoknak köszönhetően a rendszerek gyakorlatilag maguktól képesek döntéseket hozni. Megfelelő beállítással az éves energia megtakarítás elérheti a 40-50 %-ot is. Tegyük fel, hogy alkalmazottjaink minden nap 16 órakor elhagyják az épületet. Ebben az esetben nem szükséges az irodákat és az egyéb kiszolgáló helységeket 16 óráig fűteni. Megadhatjuk a kívánt időpontot, hogy mikortól kezdve vegye vissza a fűtést az épület. Reggeli érkezéskor természetesen a fordított helyzet is beállítható. Fűtés automatizálással a rendszer számára hetekre, hónapokra vagy akár évekre előre megadhatjuk, hogy mikor milyen intenzitással működtesse a fűtési rendszerünket.

Ipari és gazdasági létesítmények szempontjából kiemelten fontos szempont a megtérülési idő. Folyamatos fűtésszabályozás által évi szinten 40-50 % költségcsökkentés is elérhető, ami a legtöbb esetben azt eredményezi, hogy 2-5 éven belül megtérül az intelligens fűtéstechnikai rendszerbe befektetett költségünk. Minél nagyobb alapterületről és minél magasabb belső magasságról beszélünk a megtérülési idő annál kedvezőbb számot mutat.

Ipari fűtéstechnika

Az épületekben található fűtési rendszereket igény esetén időjárás érzékelő állomással is összekapcsolhatjuk. A helység fűtő thermosztátjai a belső hőmérsékletet érzékelik, míg az időjárás érzékelő állomása a külső hőre figyel. Amennyiben a fűtési rendszer úgy érzékeli, hogy a külső hőmérséklet emelkedik, épületünk automatikusan felhúzza a redőnyöket, hogy a több napfény felmelegítse a helységeket és csökkenti a fűtési rendszer intenzitását.

Az intelligens viselkedésnek köszönhetően a fűtési rendszerekhez is installálhatunk mozgásérzékelőket. Amennyiben valaki adott időtartamig nem tartózkodik a helységben csökkenthetjük a fűtés intenzitását amivel további energiamegtakarítást érhetünk el.

Irodában és közösségi épületekben komoly mértékű energiamegtakarítást érhetünk el a fűtésszabályozás révén. A helységenkénti szabályozás által biztosítani tudjuk, hogy az épületünk valóban csak annyi energiát használjon fel amennyire ténylegesen szükséges van. Az intelligens rendszerek hatalmas előnye, hogy már meglévő fűtési rendszerekhez is csatlakoztathatóak.

smart-home.hu/Kép:FreeImages