Jump to content

Miért jó egy okostermosztát a háznál?

2017. 04. 03. 03:20

Rengeteg jó érv van, amiért érdemes befektetni egy okostermosztátba. Okosan használva kényelmes, praktikus, környezetbarát és még spórol is nekünk. Az egyetlen dolog a készülékek relatíve magas ára szokott lenni, ami akár a többszöröse is lehet, egy hagyományos versenytársukéhoz képest.

Ha egyszer megtapasztaltuk, hogy milyen jó érzés, amikor egy hosszú útról hazatérvén a kiült lakás helyet egy ideális hőmérsékletű otthon fogad minket, mert még a repülőtérről hazatudtunk szólni a termosztátnak, hogy kezdjen el fűteni, akkor minden kétségünk el fog szállni avégett, hogy megérte-e a pénzünket, bármit is fizettünk érte.

A mai modern termosztátok ráadásul rengeteg mindent automatikusan tudnak érzékelni. Megtanulják a szokásainkat, szenzorokkal figyelik a jelenlétünket és hozzánk igazítják otthonunk fűtési és hűtési rendszereinek működését. A legtöbb esetben nincs is szükség a távvezérlésre, mert maguktól teszik a dolguk, ha egyszer jól „kiképeztük” őket. Azzal pedig, hogy a fűtés nem megy feleslegesen és az otthonunk hőszabályozását automatizáljuk nem csak időt és pénzt takarítunk meg, de még a környezetet is kíméljük.

Persze hiába a sok szép szó, a rengeteg pozitívum, amit egy ilyen készülék birtoklása jelent, ha egyszer sokan csak azt látják, hogy az ilyen kütyük ára a többszöröse egy hagyományos termosztáténak. Egy 10-12 ezer forintos szabályzóegységhez képest egy alsó hangon 50-60 ezer forintos okostermosztát ára még mindig elég elrettentő lehet, pedig már valamelyest konszolidáltabb árakon kaphatóak, mint néhány éve. Mégis én azt mondom, ha valaki modernizálni akar, akkor egy okostermosztát beszerzése legyen ott a teendők listájának élén. Meg fogunk lepődni, hogy egy ilyen apró változtatás mennyivel komfortosabbá fogja tenni az életünket.  

 
(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com)