Jump to content

Magas közüzemi számlák? Talán csak rossz falon van a termosztát

2018. 01. 24. 02:34

Könnyen lehet, hogy többet költünk a fűtésre és a hűtésre, mint amennyit szükséges lenne. Hogy miért? A rosszul elhelyezett termosztát önmagában elég, hogy megemelje a közüzemi számláinkat.

Az okostermosztátok legnagyobb érdeme, hogy segítségükkel energia és költséghatékonyan fűthetjük és hűthetjük otthonunkat, hogy az mindig a számunkra kényelmes hőmérséklettel várjon minket haza. Ez azonban csak akkor fog igazából teljesülni, ha körültekintően járunk el a termosztát elhelyezésekor, különben súlyos számlák formájában fogunk megfizetni a baklövésünkért.

Először is beszéljünk arról, hogy hova ne tegyük a termosztátot. A legfontosabb a termosztát elhelyezésekor, hogy kerüljük a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat. Ezek ugyanis becsaphatják a termosztátot, amely így a valódinál hidegebnek vagy melegebbnek fogja érzékelni a szoba hőmérsékletét. Példának okáért lehetőleg kerülni kell, hogy a termosztátot a bejárati ajtó mellé tegyük vagy egy olyan falra, ahol napközben egyenesen rá süt a nap, de ugyanígy kerülendő a fürdőszoba környéke, ahonnan a kiáramló párás levegő vezetheti félre a berendezésünk érzékelőjét. Talán elsőre nem is gondolnánk rá, de lámák vagy TV-k közelében sem ideális a termosztát elhelyezése, mivel ezek hőkibocsátása is becsaphatja az eszközünk szenzorjait.

A külső falak ugyancsak nem ideálisak a termosztát számára, mivel ezek gyakran hűvösebbek, mint otthonunk egyéb falai, ezért a termosztát úgy fogja gondolni, hogy ez a szokatlanul hideg vagy meleg terület képviseli otthonunk általános hőmérsékletét és túl fogja hűteni vagy fűteni a lakást. Néhány termosztátot olyan folyóson vagy szobába helyeznek el, amelyet egyébként csak ritkán használnak. Ez ugyancsak nem jó ötlet, hiszen a termosztát nem annak a szobának a hőmérsékletét fogja érzékelni, ahol igazából vagyunk, így a kívánatostól eltérő hőmérsékletet kaphatunk a lakás azon részében, amit valójában használunk.

A fentiekből következik, hogy a termosztát elhelyezésének legideálisabb módja, hogy ha az otthonunk egyik legtöbbet használt szobájába helyezzük el, ahol valójában sokat is tartózkodunk. A legjobb kihasználtság érdekében lehetőleg egy belső falra érdemes felszerelni az eszközünk, de figyeljünk arra, hogy okostermosztátok esetében ajtók, könyvespolcok vagy egyéb elemek ne blokkolják a berendezés szenzorjait, illetve hogy Wi-Fi hatótávolságon belül maradjunk. Ha nem szeretnénk fúrni, faragni és gyakran változtatjuk, hogy melyik szobát használjuk a legtöbbet, akkor a legenergiatakarékosabb és legkényelmesebb megoldást egy vezeték nélküli termosztát jelentheti, amit bármikor könnyedén áthelyezhetünk otthonunk egyik pontjából a másikba. Ha ezekre az apróságokra elkezdünk figyelni, akkor azért nem csak a termosztátunk lesz hálás, de a számláinkon is észre fogjuk venni a különbséget.

(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com)