Jump to content

Fókuszban a fűtés – Kell „B” terv? (x)

2023. 02. 01. 05:00

Az energiaellátás kérdése az elmúlt időszakban tapasztalható bizonytalanságok és az egyre növekvő energiaárak miatt egyre inkább fókuszba kerül. A téli időszakban pedig a fűtés különösen aktuális, hiszen senki sem szeretné otthonában vacogva várni a tavaszt.  Vizsgáljuk hát meg a szakembereket már régóta foglalkoztató kérdést: vajon érdemes az épületek fő fűtési rendszere mellé tartalék-fűtést kiépíteni?

Még a szakértők, beruházók, építtetők között is megoszlanak a vélemények. Akadnak támogatók, és olyanok is, akik nem tartják szükségesnek tartalék fűtési rendszer kiépítését.

Azok, akik nem támogatják, az épületgépészet műszaki hátterének és arzenáljának fejlettségére hivatkoznak, és nem tartják ésszerűnek a sokak szemében elavultnak is tekinthető, ráadásul kevésbé „kényelmes” fűtési megoldás adaptálását egy modern környezetbe. Természetesen a támogató oldalt sem a modern technológiába vetett bizalmatlanság vezéreli, csupán óvatos, fontosnak tartja a biztonságot. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy valóban indokolt ez az óvatosság egy olyan országban, ahol a közművek szolgáltatási biztonsága eddig még nem adott okot az aggodalomra, és a lakosság biztonságát jó eséllyel természeti katasztrófák sem veszélyeztetik? „Általános magyarázata nincs is igazán a kérdésnek, hiszen különbözőek vagyunk. Személyiségünk, otthonról hozott mintáink, szociális és kulturális környezetünk más és más, így természetes, hogy ugyanazokra a dolgokra, helyzetekre is különbözőképpen reagálunk. Egy valamiben viszont biztosan nem különbözünk: ez nem más, mint a biztonságra való törekvés.” – mondta Szücs Zsolt, a Leier kémények és tetőcserepek üzletágának termékmenedzsere.

 

Függetlenség, gyorsan, bármikor

Az elmúlt időszak eseményeinek okán a válasz sokak számára egyértelművé vált: kell „B” terv! Gondoskodni kell róla, hogy akkor is meleg otthonba térjünk haza, ha éppen nincs áram vagy gáz. Így biztonságunkról és kényelmünkről akkor sem kell lemondani, ha rajtunk kívül álló okok más módon nem teszik ezt lehetővé. Tehát, szükségünk van egy olyan megoldásra, amivel ha kell, gond nélkül és gyorsan „túlélő” üzemmódba válthatunk. A valódi függetlenség kivívásához az is fontos, hogy ez a rendszer szolgáltató-független legyen. Ennek egyik alapköve egy jól megválasztott tüzelőberendezés lehet, pl. kandalló. Sokan talán nem is gondolnák, de azon túl, hogy a téli estéken kellemes, hangulatos, mellette üldögélni, hozzájárul a közel nulla energiaigény eléréséhez is. Ugyanis megfelelő kéménnyel kiegészítve biztosíthatja a kötelező, 25% megújuló energia-részarány egy részét. Így már a kényelem a biztonság, és a függetlenség kézzel fogható.

Megújuló energiaforrás karnyújtásnyira

A különböző állami támogatási csomagoknak köszönhetően – akár korszerűsítésről, felújításról akár építkezésről legyen szó – egy tartalék-fűtési rendszer megvalósítása az elmúlt időszakban még elérhetőbbé vált. Ha pedig arra gondolunk, hogy 2024. júniusa után már csak azok az ingatlanok kaphat használatbavételi engedélyt, melyeknél a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásai teljesülnek, mindenképpen megfontolandó. A közel nulla energiaigény úgy érhető el, ha az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból fedezzük, így már nem csak biztonsági, de energia-megtakarítási és takarékossági szempontból is kiaknázható lehetőség. Megújuló energiahordozóként ugyanis akár a tűzifa is szóba kerülhet, ahogy a biomassza, illetve a biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, a fapellet, az agripellet; a nap-, szél-, vízenergia, a geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve bizonyos speciális esetekben a távhő is figyelembe vehető.

Bővebb információ Leier kéményekről: Leier KéményShop

(Forrás: Szerkesztőség)