Jump to content

Így készül ...

2016. 06. 07. 20:30

Passzívház (egy kicsit) nagyobb léptékben.

Előző bejegyzésünk (Egy rakás passzív lakás) bemutatta a beruházás egészét, most inkább az épület kialakításának néhány érdekesebb szakmai részletével foglalkozunk.

A termikus burok határa

Mint arról már itt is sokszor volt szó, passzívházak esetében kiemelten fontos az épület hőszigetelt és légtömör burkának a megszakítás mentes kialakítása. Ez családi ház léptékben ugyan úgy igaz, mint egy ilyen, többlakásos épületkomplexum esetében.

Mivel mindig különleges tervezési gondosságot igényelnek azok a helyek, ahol a hőszigetelt burok kapcsolódik az épület többi részéhez, komoly tervezési kérdés lehet az is, hogy pontosan milyen helyiségek és funkciók kerüljenek a burkon belülre. Ennél az épületnél azt a megoldást alkalmaztak a tervezők, hogy csak a 100 db lakás van a szigetelt rétegen belül, minden kiszolgáló helyiség és funkció (közös közlekedők, folyosók, lépcsőházak, liftek, tárolók és parkolók) viszont 'kültériek'.

Ilyen esetben egyértelműen adódnak az eltérő hőmérsékletű és szigetelésű helyek kapcsolódásainak problémái. Nehezen kezelhető hőhíd hibák jelentkeznek az egymás fölé épített fűtött épülettömeg és a garázs vagy a pince csatlakozásakor. Ezért ennél a beruházásnál ahol lehet igyekezte az ilyen csatlakozások elkerülésére. Azt a megoldást alkalmazták, hogy a parkoló pince csak az épületszárnyak által közrezárt udvar alatt helyezkedik el, így a három épületszárny közül kettő (amelyek a belső udvari oldalakon helyezkednek el) esetében el lehetett kerülni a termikus burok és a fűtetlen funkciók egymásra építését.

A Jász utcai épületszárny esetében - mivel itt a többi épületrész udvari lakásai helyett utcára néző lakások kaptak helyett - más volt a helyzet. Mivel lakások nem helyezhetőek el az utcaszinten ezért itt - a földszint kialakítása eltér a többi épületrésztől - már nem lehetett elkerülni, hogy az épület függőleges tartószerkezetei ne haladjanak át a fűtött területet határoló földszint feletti födém vonalán. A tervezők elmondása alapján a hőhídhatások elkerülés, minimalizálás érdekében ezzel a területtel foglalkoztak messze a legtöbbet. A tervek tanúsága szerint végül a szerkezetek körbeszigetelését választották.

Részletek: holnaphaz.blog.hu/Kép: FreeImages