Jump to content

Mesterséges intelligencia figyeli a városlakók véleményét

2020. 08. 10. 20:00

Sikeres volt az okosváros-platformot fejlesztő Zencity forrásgyűjtése. Az összesen 13,5 millió dolláros befektetés olyan cégekhez kapcsolható, mint a TLV Partners, a Microsoft kockázatitőke-alapja, az M12 vagy a Salesforce Ventures.

A 2015-ben alapított, izraeli székhelyű társaság korábban mintegy 8 millió dollárt gyűjtött össze, aminek nagyrészét a két évvel ezelőtt összegyűjtött 6 millió dolláros összeg teszi ki. A legutóbbi tőkebefektetés célja pedig, hogy a vállalat új stratégiai partnerségeket építsen ki és bővítse piaci jelenlétét.

A hagyományos – például kérdőíves – adatgyűjtési módszerek általában nehézkesek és időigényesek. A Zencity platformjával viszont az önkormányzatok és a várostervezők valós időben, különféle strukturálatlan adatforrásokból szűrhetik ki a számukra releváns információkat. Ilyenek például a közösségi hálózatok, a különféle hírportálok vagy akár a telefonos forródrót-vonalak.

A tömeges adatok rendszerezése és osztályozása a mesterséges intelligencia (AI) és különféle algoritmusok segítségével történik. Így könnyedén azonosíthatók a legfontosabb témák és trendek, legyen szó a javasolt forgalmi intézkedésekre vagy az úthálózat karbantartására vonatkozó lakossági véleményekről.

Eyal Feder-Levy cégalapító-vezérigazgató elmondta, a kezdeményezéshez több mint 40 új önkormányzat csatlakozott, például a texasi Austin, a kaliforniai Long Beach és a Tenesse államban található Oak Ridge városát. Számos más önkormányzat pedig COVID-19 programokat indított a Zencity platformon keresztül. Ezek közé tartozik a Connecticut államban fekvő lévő Meriden is.

A település az így gyűjtött adatokat alapján finomhangolja a parkokban a szociális távolság betartásához kapcsolódó kommunikációját. A lakosság ugyanis cseppet sem örül neki, hogy a város drónokat vesz igénybe a parkban tartózkodók megfigyeléséhez, a polgármester hivatalos csatornáin keresztül történő kommunikációt viszont szívesen veszik. A kaliforniai Fontanában pedig a platform segítségével értékelték a helyiek véleményét a kijárási korlátozásokról és a kapcsolódó rendeletekről.

A cégvezető azt is hangsúlyozta, hogy fejlesztésüket már a koronavírus előtt is gyakran alkalmazták a városok a valós idejű visszajelzések biztosításához. Mostanra úgy látja, hogy a Zencity egyik kulcsfontosságú eleme lehet a világjárványhoz kapcsolódó helyi válságkezelésnek és a gazdaság megerősítésének - írja az iotzona.hu.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)