Jump to content

Távoli vezérlés

2016. 07. 22. 10:17

Intelligens épületek, épületautomatizált rendszerek távoli vezérlés és távoli elérés.

Az épületautomatizálás technológiái által kialakított épületek köznapi nyelvben okos házak vagy intelligens házak néven váltak ismertté, melyek lehetőséget biztosítanak a távoli vezérlésre és távoli elérésre. Az épületautomatizált otthonok alap elképzelése, hogy intelligens rendszerek segítségével összekapcsolja az épületben található elektromos vagy elektromosan irányítható berendezéseket és egy felületről irányítást biztosítson a felhasználók számára.

A mobiltelefonok elterjedésével a GSM hálózatok által adta lehetőségek kihasználása kézenfekvővé vált. Az okostelefonok az emberek mindennapi életének részeként minden pillanatban velük van így az internet által lehetőségünk van épületeinket távolról irányítani. Az okostelefonokon keresztüli lakásvezérlés szempontjából alapvetően fontos ismernünk az elérendő épület IP címét, amelyen keresztül el tudjuk érni a routert.
A napjainkban használt épületautomatizálási rendszerek beépített webserverrel rendelkeznek amit vagy modulárisan a webserver tartalmaz vagy külön egységként kell integrálni az intelligens rendszerbe.

Az intelligens rendszerek az egyes alrendszerek által válnak kompletté. Ilyen alrendszerek lehetnek a háztartási berendezések rendszerei, az épületgépészeti rendszerek vagy az olyan irányításra alkalmas eszközök mint okostelefonok, táblagépek vagy smart TV-k.

A mindennapos használattal és működéssel kapcsolatos teendők ellátása (főként a tulajdonosok számára fontos feladatok)

- szabályozás és működés ellenőrzése
- kapcsolások és vezérlések irányítása
- szabályzások paramétereinek módosítása

Távoli kapcsolat az intelligens rendszerrel (rendszergazdák számára fontos lehetőségek)

- rendszer programozás és programok módosítása
- hibák feltérképezése és javítása
- eszközök cseréje és további eszközökkel való bővítés biztosítása
- szükséges firmware programok frissítése
- szoftverkarbantartás

Az épületautomatizálás általi távoli vezérlésnek több célja van, de alapvetően olyan programokat használnak, melyek segítik az épületek energiatakarékosabb, biztonságosabb és kényelmesebb kezelhetőségéhez.

Gyakorlatilag bármilyen program kialakítható és a rendszer tovább bővíthető.

Részletek: smart-home.hu/Kép: FreeImages