Jump to content

A Panasonic robot pajtása egy tojásban rekedt projektor

2017. 01. 07. 06:00

Volt már úgy, hogy el szerettél volna beszélgetni egy projektorral? Még nem? Mindenesetre a Panasonicnál előrelátóan gondoltak erre, és megadják a lehetőséget.

Rengeteg érdekes és praktikus kütyüt mutattak be eddig a 2017-es Fogyasztó Elektronikai Kiállításon (CES), de hányról lehet elmondani, hogy egy cuki tojás formájú projektor robot? Talán elsőre furán hangzik, de igazából egész működőképes a koncepció. A Panasonic által életre keltett kis robot pajtásunk reagál a hangunkra és teljesíti a képek és videók falra vetítésével kapcsolatos parancsainkat.

Ennek a kis tojásnak még neve sincs. A Panasonic csak visszajelzéseket gyűjteni hozhatta magával a CES-re, hogy egyáltalán kell-e ilyen az embereknek. A robot hangfelismerő szoftverére építve a Panasonic szeretné, ha az eszköz később az Amazon Echo vagy a Google Home képességeivel vetekedő mennyiségű parancsunkra tudna reagálni. Ha ez összejönne, akkor már előnyben lenne a Panasonic készüléke a konkurenciával szemben, akik se nem projektorok, se nem aranyosak. S ha már itt tartunk, a Panasonic robotjának egészen gyerekszerű a hangja és még néhány egyszerű érzelem kifejezésére is képes mozgásán keresztül. Képes körbekerekezni az íróasztalunkon és YouTube vagy Netflix videókat vetíteni a falra vagy más sima felületre az otthonunkban.

Fizikai paramétereit tekintve az eszköz átmérője 290 milliméter, magassága 485 milliméter, súlya pedig csak 3,7 kilógramm. Maximum 3,5 kilométer per órával képes száguldozni, amihez Pufin lekvár helyett egy 6600mAh-s akkumulátor adja neki az erőt és a mindent legyőző akaratot. Navigáláshoz egy 8 megapixeles kamerát és 5 darab infravörös szenzort használ. Mint azt sejthettük a robot angolul ért, viszont azt elég jól. Gyors feldolgozási sebességét egy 1,2 Ghz-s 64/42-bites quad-core ARM Cortex-A53-as processzornak és UNIX OS—ének köszönheti. A vetítéshez egy WVGA+ (854x480px) projektort használ. Képes WiFi és Bluetooth kapcsolatra, így könnyedén összekapcsolható a lakás más intelligens eszközeivel.

A robot még nem tökéletes. A bemutató során is sikerült néha lerobbannia egy-egy hibával, de lehet látni benne a potenciált. Kifejezetten kellemes darabja lehetne egy modern nappalinak. Tökéletes megoldás, ha projektor alapú házimozit akarunk kiépíteni, nem is beszélve arról, ha tényleg sikerül felvértezni a mai intelligens hangszórók funkcióival. Reméljük, a Panasonic végül érdemesnek találja a koncepciót tömeggyártásra és hamarosan a boltok polcain találkozhatunk a különös tojással.

 
(Forrás: panasonicces2017.com Kép forrása: panasonicces2017.com)