Jump to content

Egy Facebookos szabadalom további részleteket tárt fel az AR szemüvegükről

2017. 08. 21. 01:46

Mark Zuckerberg néhány hónapja megmutatta annak az AR szemüvegnek az előzetes képét, amin már tavaly óta dolgozik a Facebook, de túl sok részletet nem árult el az eszközzel kapcsolatban. Most azonban egy szabadalmi bejelentés napvilágra hozott néhány információt.

A beadványt a Business Insdier-nek sikerült megszereznie és annyi derül ki belőle, hogy egy „kétdimenziós szkennert” fog használni a szemüveg, hogy a számítógép által generált elemek fizikáját összehozza a valós világ környezeti elemeivel. A dokumentumban szereplő információk alapán a szemüveg olyan hullámvezető rendszert használ, amely képeket és fényt sugároz a felhasználó szemébe. Ez hasonlít a Microsoft féle AR fejhallgató, a HoloLens és a titokzatos MR fejes, a Magic Leap által használt technológiákhoz. Sőt, ahogyan arra a Business Insider rá is mutat, a beadvány szerzői között ott szerepel Pasi Saarikko neve, aki korábban a HoloLens-en dolgozott, mielőtt csatlakozott az Oculus csapatához.

Az AR képi megjelenítés mellett a szemüvegek képesek leszek hangok lejátszására, ha fejhallgatóhoz vagy hangszórókhoz csatlakoznak. Külsőre úgy tűnik, hogy a Facebook azt szeretné, ha ránézésre ezek a szemüvegek olyanok lennének, mint a hétköznapi társaik, szemben a VR fejhallgatóktól megszokott vaskos megjelenéssel. Ez azt jelenti, hogy a vállalatnak olyan apró és vékony alkatréseket kell kifejlesztenie és elkészítenie, amelyek beilleszthetők ebbe a konstrukcióba.

Zuckerberg egyébként ki is mondta kerek perec a tavalyi F8 konferencián, hogy egy olyan eszközt szeretne, amivel az arcunkra tehetjük a Facebookot. Azt akkor még ő is elismerte, hogy eltarthat még egy jó darabig, amig ez meg is valósul, de úgy néz ki, hogy a következő generációs AR és VR eszközök már sokkal lenyűgözőbbek lesznek, mint amiket eddig láthattunk.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)