Jump to content

Hamarosan minden adatunk elférhet majd egyetlen egy SD kártyán

2018. 06. 28. 02:47

Az SD Association új szabványt jelentett be SD Express néven. Az új technológiának hála nem csak a kártyák adattárolási képessége fog javulni eddig elképzelhetetlen mértékben, de az adatátviteli sebességük is jelentősen felgyorsul majd.

Az SD Express teljesen megváltoztatja majd a memóriakártyákról alkotott véleményünket. Az új szabványon nyugvó kártyák támogatni fogják a a PCIe és NVMe interfészt, így akár 985 MB/s adatátviteli sebességre is képesek lehetnek majd. Igen, ez a sebesség nem elírás. Valóban csaknem a duplája annak, amit a tavalyi SSD-k mutattak fel adatátvitel terén. Ez a specifikáció alkalmazható lesz a jövő SDXC és SDHC memóriakártyáira is, habár itt szükség lesz egy extra pinre, hogy kihasználják a plusz sávszélességet.

Az új SD Express szabvánnyal egyetemben került bejelentésre az SD Ultra Capacity (SDUC) formátum is, ami jelentősen kitolja majd az SD kártyák kapacitását 2TB-ről (SDXC) 128TB-ra. 128TB gyakorlatilag elegendő a mai merevlemezek leváltására, amihez ha hozzáadjuk az SD Express sebességét, akkor egy elképesztően erős és mégis kompakt adattárolási alternatívát kapunk. Egy ilyen 128TB-os kártyára 29 000 FULL HD film szuszakolható fel vagy átlagosan 5MB-os mérettel számolva 26 millió fotó. Ez a kapacitás már elég, hogy akár egy átlagon felüli média gyűjteménnyel rendelkező felhasználó összes adatát is egyetlen egy apró és hordozható memóriakártyán tartsa.

(Forrás: petapixel.com Kép forrása: petapixel.com)