Jump to content

Kisebb, mint egy mandula, de olyan hangos, akár egy tűzijáték

2024. 04. 04. 10:17

A világ egyik legapróbb hala elképesztő hangképző rendszerének köszönhetően 140 decibeles hanghatásokat tud gerjeszteni, miközben mérete alig 12 milliméter.  

Németországi tudósok felfedezték, hogy egy mandulánál kisebb, átlátszó hal olyan erősségű hangokat tud előidézni, akár egy puskalövés – írja a Fox News.

A berlini Charité Egyetem tudósait az egyik laboratóriumi akváriumból érkező hangos, kattogó hangok késztették forrásának felderítésére, majd az alapos megfigyelés és tesztelés után megállapították, hogy ezek az apró halak az úszóhólyagjuk segítségével maguk gerjesztik az éles hanghatást. 

A Danionella cerebrum néven ismert halaknak speciális bordájuk és fáradásnak ellenálló izmokkal ellátott doboló porcuk van, ami lehetővé teszi számukra, hogy extrém erővel gyorsítsák fel a porcot, ami nekiütődve az úszóhólyaghoz, hangos impulzusokat generál – olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat tanulmányában.

A felfedezés azért is egyedülálló, mert ezeknek a halaknak a kifejlett példányai is alig nagyobbak egy centinél.

Így méretüket figyelembe véve, ezek a valaha felfedezett leghangosabb halak.

„Egy testhossznyi távolságban körülbelül 140 decibel az általuk gerjesztett hang amplitúdója. A halak által kiadott hang körülbelül további 90 centis távolságból még mindig elérte a 108 decibelt, ami valamivel hangosabb, mint egy körülbelül 300 méteres magasságban, fölöttünk repülő repülőgép” – mondta a BBC-nek Verity Cook, a tanulmány vezető szerzője, a Charité Egyetem doktorandusza.

A tanulmányból az is kiderült, hogy csak a hím halak képesek a tűzijáték hangerejével megegyező hanghatások gerjesztésére.

A kutatók úgy vélik, a párzás miatt alakult ki ezeknél a halaknál a hangos, kattogó kommunikációs módszer, hiszen a mianmari zavaros vizekben a nem ideális környezet alkalmazkodásra késztette ezt a fajt.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)