Jump to content

Gépi szellőztetés

2016. 07. 11. 07:55

Előny vagy hátrány?

Passzívházakkal szemben kritikaként a leggyakrabban érvként azt hangoztatják, hogy jó-jó, de milyen dolog az, hogy gépekre bízzuk a friss levegő ellátást?

Nézzük csak, hogy ez most akkor előny vagy hátrány ?

Látni kell, hogy a mai építési technológiák mellett épületeink csupán a hagyományos ablaknyitással hatékonyan, az emberi felhasználás igényéhez igazodó mértékben nem

szellőztethetőek. Normál használat mellett óránként kb. 5 perc kereszthuzatra lenne szükség ahhoz, hogy a levegő szennyezőanyag koncentrációját az ideális szinten tarthassuk. Ez – könnyen belátható – hogy pl. az éjszakai időszakban egyértelműen nem biztosítható.

Ekkor a levegő CO2 koncentrációja az optimális szint fölé emelkedik, ami fáradság érzetet és koncentráció csökkenést okoz. Ezzel szemben megfelelő légtechnikai rendszer használata mellett a szükséges légcsere folyamatosan - a nap minden percében - biztosítható. (Mérési eredmények tanúsága szerint, gépi szellőztetés mellett a CO2 szint minden további nélkül az ideális 1 ezrelék - 1000 ppm érték - alatt tartható, hosszabb távon is.)