Jump to content

AIRY – Kulcs a környezetbarát légtisztításhoz

2016. 11. 07. 04:30

A légszennyezés az emberiség egyik legnagyobb ellensége napjainkban és csak egyetlen egy természetes rendszer áll a rendelkezésünkre ennek a problémának a megoldására: A növények.

Az emberek ritkán becsülik meg azt, amijük van, amíg megvan. Pedig aki járt vagy élt már igazán zsúfolt nagyvárosokban, ahol már egyszerűen nem lehet úgy tenni, mintha nem jelentene hatalmas problémát a levegő szennyezettsége, az tudja, hogy valójában az egyik legnagyobb kincsünk az, amit olyan természetesnek és magától értetődőnek veszünk: A tiszta levegő.

A probléma adott, s bár életünk és otthonunk működését számos területen képesek hatékonyabbá tenni a gépek, illetve a modern technológiai megoldások, addig drága légtisztító funkcióval és magas energiafogyasztással felvértezett berendezések helyett néha egyszerűbb és okosabb egy régi és jól bevált módszert újragondoltan felhasználni a megoldásához. Tegyünk ki pár növényt a lakásba.

A legtermészetesebb és legkörnyezetbarátabb légtisztítót még mindig a növények jelentik és bizony a legmodernebb lakásokba se szégyen kitenni párat. Ha más nem, de néhány cserepes kivitel azért elfér minden otthonban. Ez idáig rendben is lenne, csakhogy a hagyományos növénytároló edények nem igazán találtattak effektívnek, így aztán eljött az ideje előállni egy modernebb, okosabb megoldással.

Ez lenne az AIRY, az első olyan növénytároló edény, amely a biztosítja a növények gyökerének szellőztetését egy egyszerű, de rendkívül hatékony módon. Ez azért fontos, mert a gyökereknél történik a levegő tisztítása. Az AIRY tárolóedényben nőt edények így akár nyolcszor hatékonyabban képesek a szennyező anyagok elnyelésére a hagyományos cserepes edényekkel szemben, állítják a tervezők. Az eredmény pedig tiszta levegő, fejfájás és levertség érzet nélkül.

Az AIRY már tavaly egyszer befutott a Kickstarteren, akkor közel 20 000 terméket értékesítettek több mint 50 ország vásárlói számára. Most visszatértek, immár az Amazonon is kapható portékájukkal, amit már 15 különböző színben lehet megvásárolni.

A legújabb termékük az AIRY doboz, ami egy 50 centiméteres edénytároló. Ebbe az egységbe már egyszerre 2-3 növényt is elültethetünk, így még több friss levegőre szert téve.  Ezek a speciális edénytároló dobozok szintén lehetővé teszik a növények gyökere számára a lélegzést, ahol a légtisztító folyamatok döntő része zajlik.

Az AIRY azonban más kialakításából fakadó előnyökkel is szolgál. Nem csak egy jól tervezett kelléke otthonunknak, ami képes 3,2 liter víz tárolására, de ráadásul ezt a folyadékmennyiséget képes úgy felhasználni, hogy nekünk csak 2-3 hetente kelljen ránézni a növények vízutánpótlására.

Világszerte mintegy 30 különböző növény létezik, ami képes a szennyezőanyagokat átalakítani tápanyaggá (PDF melléklet). Az AIRY díjnyertes tárolóedényeiben nevelkedet növények pedig nagyobbra és egészségesebbre nőnek. Ez mind szuper jól hangzik, egészen addig még nem vetünk egy pillantást a termék árára. A legkisebb támogatói csomag, amiért Kickstarteren keresztül szert tehetünk egy AIRY tárolóedényre az 60 euró, ami majd 20 000 forint. Ennyiért kapunk ugyan egy könyvet is a hasznos ültethető növényekről, de valahogy még így is sokkalja az ember.. ez mégis csak egy nagy cserép nem? Minek ezt így túllihegni? Tény hogy barkácsolhatunk magunknak, de az nem biztos, hogy ugyan ilyen esztétikus, modern otthonokba illő megoldás lesz. Nekiállhatunk 3D nyomtatni magunknak egyet, de az meg nem biztos, hogy olcsóbb lesz. Summa summarum, AIRY edényben vagy sem, de növények legyenek a lakásban.

(Forrás: kickstarter.com Kép forrása: kickstarter.com)