Jump to content

Napjaink legfontosabb Alexával kompatibilis okosizzó márkái

2018. 02. 12. 07:43

Ha okosizzókat szeretnénk az okosotthonunkba, akkor már legalább több tucat az Amazon Alexával kompatibilis opció közül válogathatunk, de ezek között is akad néhány külön kiemelésre érdemes gyártó, amelyeknek feltétlen érdemes felmérni a kínálatát, mielőtt döntenénk.

Amennyiben egy az Amazon virtuális asszisztensére épülő okosotthon struktúrát tervezünk megvalósítani, úgy bőven lesz miből válogatnunk. Egy sor intelligens zár, porszívó, termosztát és még egy csomó egyéb okoskütyü adott, hogy Alexán keresztül hangvezérlejük. Persze ha otthonunknak nem csak a kényelmét és komfortját szeretnénk fokozni ezekkel a modern eszközökkel, hanem a költségeinket is csökkenteni szeretnénk velük, akkor a fűtés szabályozásának kiokosítása mellett a második legfontosabb tételünk a fényforrások aktivitásának automatizálása lehet. Hogy végül melyik gyártó rendszere mellett határozzuk el magunkat, az a személyes preferenciáink függvénye, amely alapos megfontolás tárgyát kell hogy képezze, viszont a következő nevek termékei között mindenképpen érdemes szétnézni:

Elsőnek például itt a TP-Link, amiről valószínűleg mindenkinek egy Wi-Fi-s router jut eszébe először, nem pedig a világítástechnika, holott a cég adja az egyik legolcsóbb okosizzó opciót, a 20 dolláros TP-Link LB100-at, amely okosotthonunk Wi-Fi kapcsolatán keresztül képes kommunikálni, azaz nem lesz hozzá szükségünk külön HUB-ra.

A fentinél is olcsóbb választás a 15 dolláros Cree Connected LED, habár ez Zigbeet használ Wi-Fi helyett. Ez azt jelenti, hogy bár az izzók maguk olcsóbbak, de szükségünk lesz egy Alexa-kopatibilis HUB-ra, mint például a Wink HUB-ja, hogy Alexán keresztül parancsolhassunk a rendszernek.

Ha tetszik a Zigbees megoldás, de másik gyártót szeretnénk, akkor érdemes ránézni a GE Link LED izzóira, amiket ugyancsak hasonló árért vesztegetnek, illetve ha valami különlegesebb fényforrás után ácsingózunk, akkor a cég C by GE típusú LED lámpáival is érdemes szemeznünk egyet.

Nem is igazán beszélhetnénk okosizzókról, meg úgy egyáltalán világításról, hogy ne merüljön fel az Osram neve. Az ugyancsak Zigbeet használó Osram Lighty vonal egyike a világ lekedveltebb intelligens LED-jeinek, de számos más opció közül is válogathatunk a cég termékeit böngészve, beleértve az Osram Sylvania Wi-Fi-s okosizzókat, amelyek nem igényelnek HUB-ot.

Visszakanyarodva a valamivel drágább, de Wi-Fi kompatibilis körtékhez, a következő név, amivel érdemes megismerkednünk az Eufy. Az ő Alexa kompatibilis égőiket Lumos LED néven kell keresnünk és olyan 20 dollártól kezdve már kaphatunk is belőlük az Amazonon. Remek választások, ha például csak egyetlen egy asztali lámpa izzóját szeretnénk bevonni az okosotthonunk hálózatába, hiszen ezek sem igényelnek külön HUB elemet.

Okosizzókkal barátkozva ugyancsak úton-útfélen bele fogunk botlani a Lifx nevébe. A Lifx Color 1000 Wi-Fi hálózatott használó izzóknak nincs szükségük külön HUB-ra a kommunikációhoz, s bár nem tőlük jönnek a legolcsóbb izzók, de a legszívesebbek biztosan. Alexa segítségével bármilyen szint, vagy színátmenetet beprogramozhatunk előre egy hangulatos estéhet vagy egy remekbeszabott bulihoz. Persze akadnak náluk olcsóbb, színváltoztatásra képtelen okosizzók is, mint a Lifx White 800 vagy a Lifx White 900.

Másik színváltozásos opcióink a Philips Hue. A Philips egy egész termékvonalat szentelt az intelligens fényforrásainak, amelyek tökéletesen kompatibilisek Alexával, ezzel teljes hangvezérlést kínálva. A Philips Hue White Ambiance LED pedig egy olcsóbb megoldás, ha nem szempont számunkra, hogy az izzó bírjon a színváltoztatás képességével.

Végül pedig jöjjön a legfurcsább Zigbee opciókat felvonultató Nanoleaf, amely előszeretettel alkalmaz geometriai elemeket az izzóinak felépítéseihez, kezdve a háromszög formájú Aurora panelektől, az ötszögekből felépülő Ivy körtékig.

(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com)