Jump to content

Használt EV akkumulátorok fogják megvilágítani Fukushima utcáit

2018. 03. 25. 08:43

Ha azon tűnődtünk volna, hogy mire lehet használni az elektromos autók elhasználódott akkumulátorait, akkor a Nissan kész mutatni nekünk egy elegáns megoldást a kérdésre.

A Nissan Leaf új fényben fogja nekünk megvilágítani a Namie nevű japán városkát. A japán autógyártó kitalálta, hogy az elektromos autókból származó használt akkumulátorokból és egy sor szolárpanelből remek közkivilágításra alkalmas utcai lámák dobhatók össze, amik még ráadásul egész művészin hatnak. Tesztelés képpen elsőként a Fukushima prefektúrájába eső városka kapja majd meg ezeket a futurisztikus világítótesteket.

Az installációkat „Reborn Light” néven mutatta be a Nissan. A szögletes formákkal és minimalista stílussal operáló megoldás nagy előnye, hogy nem kell hozzá mindenfelé ronda kábeleket telepíteni. A telepek a Nissan Leaf akkumulátorcellák azon részét kapják meg, amelyek már meghaladták azt az élettartamot, ami egy gépkocsi meghajtásához szükséges, de még használhatók energiaforrásként.

A Nissan már évek óta folyamatosan kutatja az elektromos autók leselejtezett akkumulátorainak újrafelhasználási lehetőségeit, beleértve több egység kombinációját egyetlen hatalmas, a Nissan Powewalljához hasonló telepé. Tény, hogy minél több elektromos autó kerül ki, annál több elhasznált akkumulátor sorsáról kell majd idővel gondoskodni, így nem árt ezzel jó előre tervezni. A Reborn Light-hoz hasonló lámpatelepek nem is tűnnének olyan rossz megoldásnak, habár egy ponton túl már lámpák kiszolgálására se lesznek megfelelők ezek az akkumulátorok.

(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com)