Jump to content

Alexa az okosotthonokban: íme, néhány népszerű megoldás

2018. 10. 26. 09:05

Az Amazon Echo digitális asszisztense, Alexa folyamatosan jelen van a mesterséges intelligencia világában, így sokoldalúan tud segíteni a tulajdonosának.

Az Amazon Echo digitális asszisztense, Alexa folyamatosan jelen van a mesterséges intelligencia világában, így sAz Echo az egyik legkeresettebb smart home eszköz a piacon. Az okoshangszóró számos olyan funkcióval büszkélkedhet, melyről a felhasználók néhány évvel ezelőtt még csak álmodni sem mertek. A kérdés már nem az, mennyire hasznos ez a fejlesztés, hanem sokkal inkább az, hogy mihez kezdenek a cégek és felhasználók a mintegy 25 ezerféle képességgel rendelkező és több mint 4 ezer eszközzel kompatibilis Alexával - írja az m2mzona.hu

A fogyasztók, amikor digitális asszisztenst vásárolnak az okosotthon kialakítása érdekében, sokszor már-már elvesznek a kapcsolódó funkciók és képességek tengerében. A VentureBeat ezen próbált segíteni, amikor cikkében öt Alexa-kompatibilis eszközt vett górcső alá.

Intelligens világítás: Philips Hue

Manapság, ha valaki otthona „felokosítására” adja a fejét, akkor az intelligens fényforrások alapnak számítanak. Így például a Philips Hue rendszerében bárki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő darabot. Működésük a felhasználó napi rutinjának megfelelően programozható, így akár még olcsóbbá is teszik az élettér megvilágítását. A fények előre ütemezett fel- és lekapcsolásának egyik előnye, hogy a tulajdonosnak nem kell a sötét lakásba hazaérkeznie vagy a reggeli felkeléskor a félhomályban botorkálnia.

A különféle színeknek köszönhetően, akár hangulatvilágítás is beállítható, sőt a felhasználónak a hangvezérlés miatt szó szerint csak egy szavába kerül, hogy az Alexa a szín mellett változtasson a fényerőn. Aki pedig ennél is többet szeretne, különféle Philips Hue kiegészítőket, például fénycsíkokat és mozgásérzékelőket is beszerezhet.

Intelligens fűtés-hűtés: Ecobee 4

Habár az Ecobee nem a legismertebb név az intelligens termosztátok világában, a VentureBeat értékelésében mégis magas pontszámot kapott, mivel a felhasználói minták elsajátítása révén képes biztosítani az ingatlan optimális hőmérsékletét. Ezzel pedig nemcsak kényelmesebbé teszi a tulajdonos életét, hanem pénzt és energiát is megtakarít számára. Az Ecobee-hez ráadásul további, helyiségenként felszerelhető szenzorok is tartoznak, amelyek pluszadatokat gyűjtve segítik a megfelelő beállításokat.

A készüléket eleve beépített Alexa-képességekkel szállítják, így használatához nincs szükség az Echo-ra. A hőmérséklet szabályozása mellett az okostermosztát képes felolvasni a híreket, de akár vicceket is mesél, és igény szerint számos funkciót integrál a meglévő készségekből.okoldalúan tud segíteni a tulajdonosának.

(Forrás: azokosotthon.co.hu;m2m.hu | Kép: pixabay.com)