Jump to content

Intelligens világítás...

2016. 07. 20. 10:14

...okos házakba és intelligens otthonokba.

Energiatakarékos intelligens világítás vezérlés, LED világítás korszerűsítés és automatizálás

Az okos házak legáltalánosabb alap funkciója az intelligens világításvezérlés, mely amellett hogy kényelmes kezelhetőséget biztosít a felhasználók számára energiatakarékossági szempontból is fontos. Az épületautomatika révén az intelligens világítás kapcsolás már 10-15 éve segíti életünket, gondoljunk csak a lépcsőházi automatákra, ahol egy fali nyomógomb megnyomásával felkapcsoljuk a világítást majd bizonyos idő elteltével a rendszer automatikusan le is kapcsolja azt.

Az okos otthonokba telepített rendszerek természetesen ennél sokkal többre képesek. Egy okos ház esetén olyan központi rendszert telepítünk mely szabadon programozható, így a világításvezérlés egy magasabb színvonalra lépett. A programozás által elérhetővé váltak olyan funkciók is, melyeket eddig csak manuálisan tehettünk meg.

A kombinált kapcsolásoknak köszönhetően egy gomb megnyomásával egyszerre aktiválhatjuk a riasztó rendszert és kapcsolhatjuk ki az épület összes világítótestét, azonban illetéktelen behatolás esetén a rendszer magától felkapcsolja az összes világítás, ezzel segítve elő azt hogy a betörő ne maradhasson láthatatlan. Egy másik példával élve ha a kintről beáramló fény már nem elég a tiszta látáshoz viszont még nem kellene teljes fényerővel világítanunk, egy intelligens világításvezérlési rendszer képes csak annyi fényt ad a világító testen keresztül melyre az adott élethelyzetben valóban szükségünk van. Ezeket a világítás korszerűsítési funkciókat mind-mind a központi egység vezérli és irányítja az alapján, hogy mit programozunk bele. Ez a csodálatos az intelligens épületautomatikában.